• Учениците у нас показват все повече познания в областта на сигурността в интернет

    Учениците у нас показват все повече познания в областта на сигурността в интернет

    Почти 60% успеваемост показа националното външно оценяване по информационни технологии, което е най-високото постижение досега

    Учениците у нас показват все повече познания в областта на сигурността в интернет

    Българските ученици имат все повече знания за сигурността в интернет и защитата от вируси. Това показва анализът на резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по информационни технологии след десети клас. То се проведе в 928 училища в страната и в него участваха близо 45 000 десетокласници, информираха от образователното министерство.

    Тестът е бил разделен на две части. Първата част е съдържала 20 задачи с избираем отговор, генерирани на случаен принцип по време на самото изпитване. Така се изключва възможността от преписване и подсказване, тъй като учениците решават различни задачи.

    Най-добре учениците са се справили с въпросите за безопасна работа в мрежова среда, защита от вируси и работа със споделени документи, показват резултатите. Втората част на оценяването е била практическа, като отново всеки е получил персонален вариант на задачата. 98% от явилите се са работили по нея, а повече от половината ученици не са се затруднили при решаването ѝ. Най-доброто представяне е при десетокласниците в Търговище, Русе и Ловеч.

    73% от положилите изпита вече имат сертификати за владеене на дигитална компетентност по Европейската рамка за оценяване. Те са успели да отговорят вярно на 50% или повече от въпросите. Средният резултат от външното оценяване тази година е 35.88 точки, което е почти 60% успеваемост. Това е и най-високото постижение досега.

    интернет сигурност Информационни технологии защита от вируси национално външно оценяване

    Оценка на новината

    0