• Coca-Cola пуска кенове, вдъхновени от Пловдив

    Coca-Cola пуска кенове, вдъхновени от Пловдив

    Серията от 4 кена представя емблематични за Пловдив исторически обекти – Балабановата къща, Античния театър, Римския стадион и Етнографския музей в града

    Coca-Cola пуска кенове, вдъхновени от Пловдив

    „Кока-Кола” в България пуска на пазара специална лимитирана серия кенове, посветена на Пловдив - Eвропейската столица на културата за 2019 година. Серията от четири кена е с тематичен дизайн. Всеки от тях представя емблематични за Пловдив исторически обекти – Балабановата къща, Античния театър, Римския стадион и Етнографския музей в града.

    Партньорството между Системата на „Кока-Кола” в България и фондация „Пловдив - Европейска столица на културата 2019" не е случайно, разказват от глобалната компания. Именно в Града под тепетата е произведена първата за България бутилка от емблематичната напитка и то с етикет на кирилица. Мисията на проекта „Кока-Кола и Пловдив заедно“ е да направи европейската столица на културата за 2019 г. запомнена, културните й постижения и архитектура да бъдат популяризирани и признати, а туризмът в града да бъде насърчен.

    Четирите кена на Coca-Cola са в опаковки от 250 мл. и с тематичен дизайн на знакови исторически места, които най-точно изразяват духа и характера на Европейската столица на културата за 2019 г. Всеки от кеновете има QR код, който „отключва“ специални филтри за уникални снимки от Пловдив.

    Балабановата къща е една от емблемите на Стария Пловдив. Историята ѝ започва в началото на ХIХ век с богатия пловдивски търговец хаджи Панайот Лампша. В края на столетието е закупена от Христо Геров, племенник на възрожденеца Найден Геров. Последният ѝ собственик е търговецът на дървен материал Лука Балабанов, чието име носи и до днес.

    Античният театър е една от главните обществени сгради на античния Филипопол. Построен през I век сл. Хр., по времето на император Домициан, театърът е просъществувал до края на IV в. Той е сред най-добре запазените антични театри в света.  Днес Античният театър в Пловдив е напълно адаптиран за съвременния културен живот на града. В него се провеждат различни по характер спектакли и концерти за около 3000 зрители.

    Античният стадион на Филипопол е изграден през II век сл. Хр., по времето на император Адриан. Разположен между западния склон на Таксим тепе и източния склон на Сахат тепе, той е едно от най-внушителните съоръжения в града през този период. С приблизителни размери 240 м дължина и 50 м ширина, стадионът е събирал около 30 000 зрители.

    Етнографският музей в Пловдив е вторият по големина у нас специализиран музей от такъв тип. Основан е през 1917 г., а от 1938 г. се помещава в Куюмджиевата къща – паметник на културата от национално значение.

     

    Снимка: "Кока-Кола" България 

    кока-кола Пловдив - Европейска столица на културата 2019 лимитирана серия кенове Балабановата къща Античния театър

    Оценка на новината

    5.00