• Античен фестивал „Сердика е моят Рим“

    Античен фестивал „Сердика е моят Рим“

    Първият античен фестивал, който ще се проведе в София на 21 и 22 септември, ще потопи жителите и гостите на столицата във времето на управлението на император Константин Велики

    Античен фестивал „Сердика е моят Рим“

    Първият античен фестивал „Сердика е моят Рим“ ще се проведе в София на 21 и 22 септември. Организатори на събитието са Сдружение за антични реконструкции MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE.

    Желанието на организаторите е да популяризират античното наследство на столицата и да привлекат вниманието към реставрираните антични обекти: „Западна порта на Сердика“ и Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика“.

    Подготвена е пъстра и богата програма, която ще потопи жителите и гостите на града във времето около управлението на император Константин Велики. Сцена на фестивала ще станат реставрираните антични обекти в сърцето на града. Археологическият парк „Западна Порта на Сердика“ ще се превърне във военен лагер, а по улиците на Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ отново ще се разхождат римски граждани, занаятчии, търговци и магистрати.

    Ще бъдат представени както значими за периода събития, свързани със Сердика, така и ежедневния бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали нашите земи.

    Фестивалът ще събере над 140 реконструктори от България, Румъния, Унгария, Австрия и Естония. Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.

    Програмата на фестивала е достъпна на интернет адрес: https://www.serdicaismyrome-bg.com/en/home/.

     

    Снимка: Wikimedia, Elena Chochkova [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

    античен фестивал „Сердика е моят Рим" Сдружение за антични реконструкции MOS MAIORUM ULP Западна порта на Сердика Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика“

    Оценка на новината

    0