• Мобилно приложение открива ранни признаци на меланом

  Мобилно приложение открива ранни признаци на меланом

  DataArt обяви пускането на приложението SkinCareAI, което е в състояние да извлече информация от огромна база данни, с цел ранното откриване на рак на кожата

  Мобилно приложение открива ранни признаци на меланом

  Глобалната технологична компания DataArt обяви пускането на SkinCareAI - прототипно приложение, което анализира изображения на кожата, за да открие ранни признаци на меланом - вид кожен рак.

  Използвайки най-новите постижения в областта на машинното обучение (ML), SkinCareAI е в състояние да извлече информация от огромна база данни, използвайки ML алгоритми за ранно откриване на меланом. Базата данни се натрупва в глобален план и съдържа над 13 000 дермоскопични изображения от водещи клиники по света. Всички тези висококачествени изображения биват анализирани от алгоритмите за машинно обучение, като в анализа влизат и вече съществуващи оценки от експертите по рак на кожата.

  Първите стъпки в разработването на SkinCareAI са поставени по време на международната инициатива Skin Imaging Collaboration (ISIC), по време на която водещи технологични експерти участват в конкурс за разработване на приложение, което да улесни диагностицирането на меланом. В надпреварата се включва и Андрей Сорокин, инженер от DataArt, който представя прототипа на SkinCareAI.

  За да се направи анализ, потребителите качват снимки на кожни лезии или използват камерата на телефона си чрез приложението. Изображенията се сканират за секунди, след което се извършва сравнителен анализ с хиляди други снимки от базата данни. SkinCareAI класифицира лезията, идентифицира нейните морфологични особености и предлага следващите стъпки за действие въз основа на получения резултат.

  „Целта ни беше да създадем приложение, което да даде възможност на здравния сектор и на медицинската общност да използват огромния потенциал на машинното обучение в диагностичния процес. Разбира се, приложението не замества прегледа при медицинско лице, а по-скоро е в помощ на работата на лекаря", коментира Сорокин.

  Според него това е начин да се спести време от излишни прегледи - от една страна, и да се създаде обмен на информация и сътрудничество между лекарите – от друга.

  Ракът на кожата е животозастрашаващо състояние. С 5 000 000 нови случая всяка година само в САЩ, това заболяване е една от заплахите за здравето на съвременния човек. Меланомът е сред редките видове рак на кожата, но същевременно - най-смъртоносният. Ако бъде открит навреме обаче, преживяемостта надвишава 95%.

  Към момента SkinCareAI е на етап прототип. Предстоят преговори с цел търсене на индустриален партньор за по-нататъшното развитие на проекта и последващо пускане като приложение за Android и iOS.

  SkinCareAI е поредният проект на DataArt в областта на здравеопазването. През 2018 г. компанията разработи и KidPRO - медицинско приложение, насочено към деца и родители, даващо възможност за записване на данни от педиатрични тестове по лесен и забавен за децата начин.

  мобилно приложение DataArt Андрей Сорокин SkinCareAI машинно обучение меланом KidPRO

  Оценка на новината

  0