• Защо цената на металния паладий се увеличава?

    Защо цената на металния паладий се увеличава?

    Цената на металния паладий се покачи на световните стокови пазари.

    Защо цената на металния паладий се увеличава?


    Само през последните две седмици цената на металния паладий скочи с повече от 25% и почти се удвои през последната година. При около 2500 долара (1922 британски лири) унция паладий е по-скъпа от златото и натискът, който принуждава цената му, едва ли ще намалее скоро.

    Паладият е лъскав бял метал от групата на платината, с рутенийя, родийя, осмийя и иридийя. По-голямата част от паладия в света идва от Русия и Южна Африка. По-голямата част от него се добива като страничен продукт при добив на други метали, обикновено платина и никел. Основната му търговска употреба е като критичен компонент в каталитичните конвертори - част от изпускателната система на автомобила, която контролира емисиите - намира се главно в бензиновите и хибридни превозни средства.

    По-голямата част от паладия, повече от 80%, се използва в тези устройства, които превръщат токсичните газове, като въглероден окис и азотен диоксид, в по-малко вредните азот, въглероден диоксид и водни пари. Използва се и в много по-малка степен в електрониката, стоматологията и бижутерията.

    Нарастващата стойност на метала през последните години предизвика скок в кражбата на каталитични конвертори по целия свят. Лондонската столична полиция заяви, че броят на кражбите през първите шест месеца на 2019 г. е над 70% по-голям от цялата предходната година.

    Търсенето на паладий изпреварва предлагането и това се случва от известно време. Очаква се количеството произведен през 2019 г. метал да бъде под глобалното търсене за осма поредна година.

    Като вторичен продукт на добиване на платина и никел, миньорите имат по-малка гъвкавост за увеличаване на производството на паладий в отговор на нарастващите цени.

    И този недостиг изглежда ще продължи, като през миналата седмица Южна Африка, която произвежда около 40% от световните доставки, заяви, че продукцията на метали от платинена група, включително паладий, е спаднала с 13,5% през ноември в сравнение с година по-рано.

    Междувременно търсенето на паладий от производителите на автомобили рязко се е увеличило поради редица причини. Правителствата по света, по-специално в Китай, затягат регламентите, когато се опитват да се справят със замърсяването на въздуха от бензиновите превозни средства.

    В същото време скандалът с дизеловите емисии в Европа също оказа влияние. Потребителите там се отдалечават от дизеловите автомобили, които най-вече използват платина в своите каталитични конвертори и вместо това купуват превозни средства с бензин, които използват паладий.

    Търговската сделка между САЩ и Китай, която беше подписана по-рано този месец, също повиши цените. Търговците очакват споразумението да помогне за намаляване на натиска за намаляване на глобалния икономически растеж и забавяне на спада в продажбите на китайски автомобили.

    любопитно икономика злато платина автомобилна индустрия метален паладий никел паладий

    Оценка на новината

    0