• 15 най-скъпи материала в света

  15 най-скъпи материала в света

  Както при всяка друга криза, и сега цената на златото расте. Но има редица други вещества, минерали и химически продукти, които са много по-скъпи от златото. Рекордът е 21,7 млрд. евро за грам.

  15 най-скъпи материала в света

  Както при всяка друга криза, и сега цената на златото расте. Но има редица други вещества, минерали и химически продукти, които са много по-скъпи от златото. Рекордът е 21,7 млрд. евро за грам.

  В сегашната криза, породена от епидемията от коронавирус, цената на златото расте. Поради простата причина, че този благороден метал се смята за една винаги сигурна инвестиция. В момента грам злато струва 50,50 евро. В продължение на много векове хората вярват, че златото е един от най-скъпите материали в света. Това обаче е абсолютно погрешно. Има редица други вещества, минерали и химически продукти, чиито цени са в пъти по-високи от тези на златото.

  Затова сега ви предлагаме един по-странен списък: с най-скъпите химични елементи, вещества и съединения и тяхната цена в грамове - всички по-скъпи от златото с цени, достигащи 21 милиарда евро за грам.

  Паладий - 59 евро за грам

  Паладият е един от най-редките метали на земното кълбо. Използва се най-вече в автомобилната индустрия - главно за производството на катализатори. Високо го ценят и бижутерите.

  Родий - 222 евро за грам

  Това е най-скъпият от всички метали. Подобно на паладия, и той е сребристо-бял и устойчив на корозия. При производството на автомобилни катализатори родият се радва дори на по-висок авторитет от паладия.

  Китайски чай Да Хун Пао - 1290 евро за грам

  Трудно е да си представим, че човек може да плати стотици евро за чаша чай, но фактите са такива. Този много специален китайски чай наистина струва 26 пъти повече от златото.

  Отрова от коралова змия - 3680 евро за грам

  Това вещество притежава доказани антивирусни и антибактериални свойства. Самата коралова змия е една от двете най-отровни змии в света - след черната мамба.

  Плутоний - 3680 евро за грам

  Който иска да конструира атомна бомба или ядрен реактор, няма как да мине без плутоний. Този радиоактивен елемент е особено търсена стока от различни диктатори и потиснически режими, но и от международни терористи.

  Таафеит - 11 500 евро за грам

  Този скъпоценен камък се среща един милион пъти по-рядко от диамантите. Таафеитът грее в цветове между червено и виолетово и е толкова рядък, че досега откритите камъни ще се съберат в половин чаена чаша.

  Бенитоит - 19 570 евро за грам

  Този син на цвят скъпоценен камък произхожда от калифорнийския Сан Бенито. В бижутерията го ценят като един от най-красивите минерали.

  Червен берил - 46 000 евро за грам

  Това е още един от най-скъпите скъпоценни камъни на света. На всеки 150 000 диаманта се среща само един такъв камък, известен още като „биксбит“. Твърди се, че имал успокояващо и лечебно действие. Научни доказателства за това обаче няма.

  Серендибит - 82 800 евро за грам

  Този много рядък минерал се среща само в Шри Ланка и Мианмар. Бижутерите го използват за изключително скъпи накити.

  Грандидиерит - 119 200 евро за грам

  Този много рядък скъпоценен камък за пръв път е открит в Мадагаскар преди повече от 100 години. Синьо-зеленият минерал и до днес може да бъде намерен само там и в Шри Ланка.

  Диамант - до 124 000 евро за грам

  Цената на диаманта зависи от чистотата на камъка, от качеството и шлифовката му. Иначе диамантите се срещат в природата по-често от други скъпоценни камъни.

  Пайнит - 276 000 евро за грам

  Това е един от най-редките скъпоценни камъни. Наречен е на името на своя откривател, британския геолог Артър Пайн. Смята се, че общо в света има само около 1000 екземпляра. Богатите колекционери обожават този червеникав кристал.

  Червен диамант - 4,6 милиона евро за грам

  Това е най-редкият скъпоценен камък в света. Известни са не повече от 30 екземпляра, като повечето нямат и половин карат. Най-скъпият червен диамант с тежест над 5 карата беше продаден през 2011 година за 7,4 милиона евро.

  Калифорний 252 - 24,85 милиона евро за грам

  Този изкуствен изотоп се използва за откриване на подземни находища на петрол и вода, както и за лъчева терапия. Изтопът е създаден през 1950 година в Бъркли, Калифорния.

  Антиматерия - 21,7 милиарда евро за грам

  Преди десетина години за съвсем кратко време учените успяха да задържат минимални количества антиводород и антихелий. Смята се, че антиматерията има нечуван енергиен потенциал и с нея могат да летят междугалактически космически кораби. Ако някога успеем да задържим 1 грам антиматерия, цената ѝ би възлизала на 21,7 милиарда евро.

  злато Криза цена диамант антиматерия

  Оценка на новината

  0