• От руската космическа агенция поздравиха екипа на SpaceX

    От руската космическа агенция поздравиха екипа на SpaceX

    SpaceX ще предостави много нови възможности и ще се окаже ползотворна за цялата международна космическа програма

    От руската космическа агенция поздравиха екипа на SpaceX

    Руската федерална космическа агенция - Роскосмос - поздрави SpaceX по повод успешното изстрелване на ракетата Falcon 9 и екипажа на Crew Dragon на борда й.

    Тази новина идва от "The Moscow Times", и допълват, че поздравителният адрес е лично отправен от изпълнителния директор на Роскосмос - Сергей Крикалев, който е записал кратко видео, в своя профил в Twitter. Във него той признава успеха на мисията, финансирана и реализирана от Елон Мъск и неговата компания и допълва, че SpaceX, ще предостави много нови възможности и ще донесе ползи за цялата международна космическа програма.

    Чрез изстрелсването на ракетата Мъск отговори задочно на изкаването на друг директор от Роскосмос - Дмитрий Рогозин през 2014 г. Тогава Рогозин на шега заявява, че американците може би трябва да използват трамплин, за да изпращат свои космонавти в орбита.

    Сега Мъск отговаря в същия шеговит, но и леко хаплив тон, че трамплинът очевидно работи и че това се превръща в нещо нормално в екипите на SpaceX. Бизнесменът допълва, че е направил крачка към ново "междупланетарно човечество". Мъск допълни, че е оптимистично настроен, защото скоро би могъл да бъде реализиран и полет около Луната. Той не се ангажира с конкретни срокове, но каза, че това може да се случи до две години, но по-вероятно - до четири.

    Досега извеждането на американски космонавти ставаше с помощта на руската ракета "Союз", която излиташе от Байконур. През 2011 г. САЩ прекрати държавната си програма за изстрелване на ракети, а сега НАСА работи в тясно сътрудничество с Мъск.

     

    SpaceX NASA Союз Елон Мъск

    Оценка на новината

    0