• Китай декларира успешния старт на първата самостоятелна мисия до Марс дни преди опита на САЩ да достигне Червената планета

    Китай декларира успешния старт на първата самостоятелна мисия до Марс дни преди опита на САЩ да достигне Червената планета

    Китай започна голяма мисия на Марс, наречена Tianwen-1, тази сутрин, с която се надява да направи първото успешно кацане на Червената планета

    Китай декларира успешния старт на първата самостоятелна мисия до Марс дни преди опита на САЩ да достигне Червената планета

    Това е първата самостоятелна мисия на Марс след неуспешния опит преди няколко години от Русия. Междувременно САЩ подготвят за изстрелване на Mars Perseverance Rover на НАСА, което е планирано за 30 юли.

    Мисията на Китай, известна като Tianwen -1, стартира тази сутрин на борда на ракета "Long March 5 rocket" от центъра за сателитно изстрелване на Wenchang на остров Хайнан. Държавната корпорация „China Aerospace Science and Technology“ обяви старта за успешен и заяви, че роувърът Tianwen-1 е успешно прехвърлен на "предварително определена орбита", според официален пост в WeChat. Междувременно САЩ подготвят за изстрелване на Mars Perseverance Rover на НАСА, което е планирано за 30 юли.
    Китайският Tianwen-1 ще пристигне до местоназначението си седем месеца след старта. Орбитърът ще обиколи Марс, докато роувърът и кацателят ще направят пътуване до повърхността на Червената планета. Учените се надяват да картографират геоложката структура на Марс, да изследват характеристиките на неговото почвено и водно-ледено разпределение, да изучават състава на повърхностния материал и да разберат по-широко околната среда на планетата, според главния учен на мисията.

    САЩ е единствената друга държава, която е кацнала и управлявала ровер на Марс, така че ако мисията на Китай е успешна, това ще бъде голям подвиг.

    Китай постави голям акцент върху космоса през последните няколко години. Президентът Си Дзинпин призова индустрията по-рано тази година да направи Китай „голяма космическа сила възможно най-скоро“, според подкрепената от държавата China Daily.

    Китай обаче се сблъска с някои неуспехи в премахването на своите амбиции на Марс от земята. През 2011 г. той опита да изстреля орбитата, наречен Yinghuo-1, на руски космически кораб, изстрелян от украинска ракета. Но стартирането в крайна сметка се провали.
    И през 2017 г. второто изстрелване на ракетата „Long March 5“ завърши с неуспех. Китай обаче също отбеляза някои успехи наскоро. Това беше първата нация, която кацна космически кораб от така наречената тъмна страна на Луната. И по-рано тази година Китай пусна последния спътник, за да завърши своята глобална навигационна система, наречена Beidou. Китайската мисия на Марс идва след като ОАЕ успешно стартира сондата си Марс, наречена Надежда, по-рано този месец и след като САЩ се подготвят за собствената си мисия към Червената планета. Бурята на изстрелванията на Марс има общо с времето. Приблизително на всеки 26 месеца Марс и Земята са по-близо от обичайното, което дава възможност за изстрелване. САЩ ще планира да пусне своя Марс 2020 Perseverance Rover на 30 юли с цел изучаване на живота на планетата. Роувърът ще търси признаци на обитаеми условия на Марс в древното минало, но също така и индикации за "минал живот на микроби", според НАСА.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00