• Как оранжериите се трансформират, за да отглеждат плодове и зеленчуци?

    Как оранжериите се трансформират, за да отглеждат плодове и зеленчуци?

    Стремежът за създаване на устойчиви оранжерии е амбиция, която Холандия "гони" от години.

    Как оранжериите се трансформират, за да отглеждат плодове и зеленчуци?

    Бреговата ивица на Холандия е изпъстрена от мразовитите води на Северно море. Може би затова се смята за място, където е невъзможно да се отглеждат големи количества домати, чушки и краставици. Благодарение на широкото възприемане на парниковите технологии, обаче, това далеч не е така. 

    Основана през 1953 г., Van Der Hoeven - фирма, специализирана в градинарството, участва в схеми, които използват парникови технологии за производство на плодове и зеленчуци. Позовавайки се на променливи като температура, влажност и нива на вредители и насекоми, оранжерията дава възможност на потребителите да „контролират изцяло климата вътре“. Независимо от това създаването на система, в която условията са точно подходящи, може да бъде доста енергоемък процес.

    „Оранжериите са също толкова холандски, колкото и дървените обувки, както и лалетата“, шеговито споделя в свое изявление Марк Мидълдорп, мениджър за проектиране и инженеринг на Van Der Hoeven.  „Това е клише, но е истина“.

    Стремежът за създаване на устойчиви оранжерии е амбиция, споделена от нидерландските власти. От тази година според правителството всички нови оранжерии ще трябва да са неутрални по отношение на климата.

    „Определено има търсене и желание от клиенти да изградят устойчиви оранжерии с ефективно използване на енергия, прясна вода и електричество“, добави Мидълдорп „И точно в това се крие нашето предизвикателство в момента.“

    Тази цел, според него, може да бъде постигната чрез използването на всичко - от мерки, предназначени да спестят светлина, до слънчевата енергия и това, което тя описва като „геотермални приложения“.

    Една от компаниите, разработила устойчиви технологии за оранжерийния сектор, е Solho. Със седалище в холандския град Делфт, компанията Solar Powered Horticultural Off-grid Unit, или SPRHOUT, комбинира слънчевата енергия със съхраняването на топлинна енергия.

    „Технологията използва слънчевата енергия като вход, за да генерира всички потоци, необходими за работата на оранжерийната ферма: отопление, охлаждане и електричество“, каза Адриано Десидери, главен изпълнителен директор и съосновател на Solho.

    "Съхраняваме слънчевата енергия в нашия термичен склад, който наричаме TESMOD", добави той. „От тук добиваме топлинна енергия: или за отопление, или за охлаждане чрез термичен чилър, или за електричество през захранващ блок. По този начин използваме система, която използва само слънцето за генериране на всички енергийни потоци, необходими за работа с оранжерийните ферми.“

    Оранжериите от този тип ще осигурят затворена, контролирана среда, приспособена за отглеждане на плодове и зеленчуци.

     
    слънчева енергия Van Der Hoeven оранжерия Solho парникови технологии

    Оценка на новината

    0