• Шедьоври на Илия Бешков в благотворителния търг на Строителните Оскари

    Шедьоври на Илия Бешков в благотворителния търг на Строителните Оскари

    Рисуван с пръсти пейзаж на пионера на космическата живопис Илия Пейков, също подкрепя "SOS Детски Селища".

    Шедьоври на Илия Бешков в благотворителния търг на Строителните Оскари

    Шедьоври на един от най-големите български художници - Илия Бешков, ще бъдат включени в благотворителния търг на Строителните Оскари в подкрепа на SOS Детски Селища България, съобщава ВИП Комюникейшън.

    Футболната легенда Красимир Балъков също дарява картина от личната си колекция за търга, който ще се проведе по време на церемонията за Десетото юбилейно издание на Наградите за луксозно строителство.

    Гала-вечерта, която ще отличи лидерите в строителния бранш у нас, ще се проведе на 30 септември в балната зала на 5-звездния хотел Маринела и ще завърши с благотворителен търг с картини на стари майстори.

    Още един автор на шедьоври със световно признание - Илия Пейков, ще бъде включен в търга с акварелната творба „Пейзаж“, датирана от 1955 г. Той е роден на 1 април 1911 г. в София и е по-малък брат на скулптора Асен Пейков.

    През 1943 г. заминава за Рим, където брат му има ателие, а впоследствие творбите му придобиват вид на „космически“ композиции, заради което неговите критици и ценители го наричат пионер на космическата живопис. Рисува картините си с пръсти.

    Неговите творби са притежание на музеи и частни колекции в Европа, Бразилия, Венецуела, Коста Рика, Палестина, САЩ, Хондурас и Южна Америка. Във Ватикана също има негова картина на космическа тематика, дарена от художника, заради която получава благодарствено писмо от папа Йоан Павел II. Умира на 7 април 1988 година в Рим.

    Сметката за кампанията "Строителните Оскари в подкрепа на "SOS Детски селища България" вече събира дарения - BG48RZBB91551000365058, а общо набраните средства ще бъдат обявени по време на събитието.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0