• Великобритания планира да забрани продажбите на дизелови и бензинови автомобили от 2030 г.

    Великобритания планира да забрани продажбите на дизелови и бензинови автомобили от 2030 г.

    Великобритания е една от многото страни, които искат да прекратят продажбата на бензинови и дизелови превозни средства.

    Великобритания планира да забрани продажбите на дизелови и бензинови автомобили от 2030 г.

    Великобритания ще спре продажбата на нови дизелови и бензинови (бензинови) автомобили и микробуси от 2030 г. по планове, обявени от премиера Борис Джонсън.

    Този ход е част от по-широк план от 10 точки за така наречената „зелена индустриална революция“, насочена към генериране на 250 000 работни места и борба с изменението на климата.

    Планът ще се фокусира върху редица области, включително улавяне и съхранение на въглерод, генериране на нисковъглероден водород, офшорна вятърна и ядрена енергия .

    По-рано властите на Обединеното кралство заявиха, че продажбата на нови бензинови и дизелови микробуси и автомобили ще приключи през 2040 г. През февруари те обявиха амбиция да пренесат това към 2035 г.

    По отношение на финансирането, 1,3 милиарда британски лири (около 1,72 милиарда долара) ще бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства (EV), докато 582 милиона британски лири ще бъдат заделени за безвъзмездни средства за намаляване на разходите за електрически превозни средства и насърчаване на усвояването.

    Освен това през следващите четири години ще бъдат изразходвани почти 500 милиона британски лири за „разработване и масово производство на батерии за електрически превозни средства.

    „По-малко от 10% от автомобилите, продадени във Великобритания през 2020 г. досега, са били електрически превозни средства с акумулаторни батерии“, заяви Том Хегарти, главен анализатор в Wood Mackenzie. „Достигането до 100% ще изисква огромни усилия по цялата верига на доставки, както и осигуряване на достатъчно бърза инфраструктура за зареждане, за да се запазят всички нови електрически превозни средства на пътя“, добави той.

    Дания, например, предлага постепенно прекратяване на продажбите на нови дизелови и бензинови автомобили през 2030 г. А Норвегия, отдавна призната за световен лидер в приемането на електрически превозни средства, иска всички нови леки лекотоварни и лекотоварни автомобили да бъдат с нулеви емисии до 2025 година.

     

    Великобритания електрически превозни средства зелена индустриална революция

    Оценка на новината

    0