• Предварителни ваксини срещу Covid-19: Колко струват, кой ги е купил и как се съхраняват?

    Предварителни ваксини срещу Covid-19: Колко струват, кой ги е купил и как се съхраняват?

    Кратък обзор на водещите кандидат-производители на ефективна ваксина срещу Covid-19.

    Предварителни ваксини срещу Covid-19: Колко струват, кой ги е купил и как се съхраняват?

    Производителите на лекарства и изследователските центрове се опитват да доставят безопасна и ефективна ваксина, за да помогнат за прекратяване на пандемията на коронавируса, отнела над 1,3 милиона човешки живота по целия свят.

    Установено е, че две от ваксините срещу Covid-19 са с висока ефективност в последните проучвания през последните дни, повишавайки оптимизма в момент, когато здравните системи в Европа и САЩ отново са натоварени до краен предел.

    Остават обаче огромните предизвикателства, преди да бъде въведена ваксина. Глобалната битка за осигуряване на бъдещи доставки предизвика тревога за справедлив достъп, докато остават въпроси относно логистиката, дистрибуцията и, може би най-важното, разходите.

    Международната група за помощ Medecins Sans Frontieres (Лекари без граници) например изрази загриженост относно фармацевтичните компании, притежаващи властта да решават кой получава достъп до ваксина, кога и на каква цена.

    Нека разгледаме някои от водещите кандидати за ваксина срещу коронавирус:

     

    1. Moderna

    Американската фирма за биотехнологии Moderna заяви, че предварителните данни от клиничните изпитвания показват, че ваксината е с повече от 94% ефективна за предотвратяване на Covid-19. Състои се от две инжекции с интервал от четири седмици.

    Новината дойде седмица след като Pfizer и BioNTech откриха подобно ниво на ефикасност в своята ваксина. И двeте компании използват технология за пратеник РНК или иРНК. Това е нов подход към ваксините, който използва генетичен материал, за да предизвика имунен отговор.

    Moderna заяви, че кандидатът за ваксина остава стабилен при 36 до 46 градуса по Фаренхайт, температурата на обикновен домашен или медицински хладилник, до 30 дни. Може да се съхранява до шест месеца при минус 4 градуса по Фаренхайт.

    Moderna заяви, че очаква да има около 20 милиона дози от ваксината, готови да бъдат изпратени до САЩ до края на годината, и продължава да произвежда между 500 милиона и 1 милиард дози в световен мащаб през 2021 година. Цената за една доза ще се таксува между 32 и 37 долара.

    Тя се ангажира да снабди САЩ със 100 милиона дози от своята ваксина. Канада е поръчала 56 милиона дози, Великобритания е купила 50 милиона, а Швейцария е набавила 4,5 милиона, според данни, събрани от изследователи от Глобалния здравен иновационен център на университета Дюк

     

    2. Pfizer-BioNTech

    Pfizer и BioNTech заявиха миналата седмица, че ранният анализ на кандидата им за ваксина показва, че е над 90% ефективен за предотвратяване на коронавирусни инфекции. Състои се от две инжекции с интервал от 21 дни.

    За разлика от ваксината на Moderna, кандидатът на Pfizer и BioNTech изисква температура на съхранение от минус 94 градуса по Фаренхайт и изисква специално оборудване за съхранение и транспорт. Това може да затрудни разпределянето на някои страни. Ваксината може да се съхранява в обикновен хладилник в продължение на пет дни.

    Pfizer и BioNTech планират да заредят кутии с размер на куфар от местата за разпространение, позволявайки ежедневния транзит на около 7,6 милиона дози до близките летища.

    Във вторник Pfizer стартира пилотна програма за доставка на експерименталната си ваксина в Род Айлънд, Тексас, Ню Мексико и Тенеси. Пфайзер каза, че планът е да се опита да отговори на предизвикателствата пред дистрибуцията по отношение на изискванията за ултра-студено съхранение.

    Компаниите взимат по 20 долара на доза за ваксината си, значително по-ниска от Moderna.

    Pfizer и BioNTech са осигурили споразумения с няколко страни по света. Европейският съюз е поръчал най-много, като към 11 ноември са потвърдени 300 милиона дози, Япония се е съгласила да набави 120 милиона, а САЩ са закупили 100 милиона.

    Великобритания, Канада, Австралия и Чили са закупили поне 10 милиона дози от ваксината Pfizer-BioNTech.

     

    3. AstraZeneca-Оксфорд

    Британският фармацевтичен гигант AstraZeneca разработва потенциалната си ваксина срещу Covid-19 в сътрудничество с Оксфордския университет. Данните от изпитванията на късен етап трябва да бъдат предоставени преди края на годината.

    AstraZeneca заяви в края на миналия месец, че кандидатът за ваксина е произвел подобен имунен отговор при възрастни и по-млади възрастни, а нежеланите реакции на ваксината сред възрастните хора също са по-ниски.

    По-рано този месец британското дуо заяви, че държи ваксината си замразена в големи контейнери. Очаква се да добави крайна съставка към флаконите си, което им позволява да се съхраняват на определена температура в хладилника.

    Кандидатът за ваксина е осигурил редица значителни сделки с няколко държави. САЩ и Индия се договориха да набавят 500 милиона дози, ЕС постигна сделка за закупуване на 400 милиона, а съоръжението Covax поръча 300 милиона.

    Обединеното кралство, Япония, Индонезия, Бразилия и Латинска Америка, с изключение на Бразилия, са потвърдили поръчки от поне 100 милиона дози.

    Ваксината AstraZeneca-Oxford, която изисква две дози, е на цена от около 3 до 4 долара, според Financial Times, позовавайки се на сделки за доставка, договорени до 7 октомври.

    Компанията заяви, че ваксината ще бъде доставена на цена без печалба, независимо за коя точка на света става въпрос.

     

    Covid-19 ваксина AstraZeneca Moderna Pfizer BioNTech

    Оценка на новината

    0