• Китайски производител на минерална вода изпревари по богатство Уорън Бъфет

    Китайски производител на минерална вода изпревари по богатство Уорън Бъфет

    Състоянието на председателя на Nongfu Spring Co. e нараснало с 13,5 млрд. долара. от началото на годината.

    Китайски производител на минерална вода изпревари по богатство Уорън Бъфет

    Председателят на Nongfu Spring Co., компания за бутилирани води, която е повсеместна в Китай, сега е по-богат от Уорън Бъфет, тъй като състоянието му нарасна с 13,5 млрд. долара от началото на годината до 91,7 млрд. долара във вторник, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

    66-годишният Жонг се превърна в шестия най-богат човек на планетата. Акциите на Nongfu скочиха с 18% през първите два търговски дни на 2021 г., като авансът от публикуването им през септември достигна над 200%. Днес те отбелязват ръст от 0.7%.

    Това е едва вторият път, когато китайски гражданин прониква в Топ 10 в света.  Имотният магнат - Уан Джианлин достигна до 8-ма позиция през 2015 г. , но никой от страната не се е класирал толкова високо в индекса на богатството на Bloomberg, от старта му през 2012 г.

    Наречен на местно ниво като „самотният вълк“, поради избягване на участието в бизнес клубове или политика, Жонг купи през април производителя на ваксини Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise Co. , като от тогава акциите му са скочили с над 2800%.

    Жонг детронира Мукеш Амбани от Индия като най-богатия човек в Азия миналата седмица и е близо до навлизането в разреденото царство от лица с богатство над 100 милиарда долара. Бъфет е извън тази група със състояние от 86,2 милиарда долара, но основателят на Berkshire Hathaway Inc. е раздал повече от 37 милиарда долара акции от 2006 г. насам.

    Жонг Шаншан, както е пълното му име, също така е помогнал на четирима роднини да станат милиардери. По-малката му сестра, Жонг Ксиаоксиао, и трима от братята и сестрите на съпругата му притежават 1,4% дял в Nongfu на стойност 1,3 милиарда долара, въз основа на собствеността, посочена в проспекта на компанията от миналата година. Фирмата е произвела десетки милионери, включително повече от роднините и служителите на Жонг.

    Докато COVID-19 повали голяма част от световната икономика през 2020 г., се оказа, че тя е била добра година за свръхбогатите в света. 500-те най-богати хора добавиха 1,8 трилиона долара към състоянието си. Производителят на бутилирана вода от Китай е най-големият победител от Азия, с натрупани над 71 милиарда долара, най-много след Илон Мъск на Tesla Inc. и Джеф Безос на Amazon.com Inc.

    компании милиардери най-богатите хора в света

    Оценка на новината

    0