• Летните пътувания се завръщат

    Летните пътувания се завръщат

    Ето кои са предпочитаните дестинации за пътуване.

    Летните пътувания се завръщат

    Европа в движение

    Повече от половината (56%) от европейците възнамеряват да пътуват това лято, като по-голямата част от тях са избрали да останат в рамките на континента, според Европейската комисия за пътувания, организация с нестопанска цел, която представлява над 30 държави в Европа.

    Близо половината (49%) от анкетираните планират пътувания до друга европейска държава, докато 36% възнамеряват да останат в собствените си граници. От тези, които най-вероятно ще пътуват, 29% правят планове между май и юни, докато 46% чакат юли и август, според изследването, публикувано през април.

    Тази година семейството и приятелите се настаняват на заден план; само 19% резервират пътувания предимно, за да ги видят. Две трети (66%) от тези, които са най-склонни да пътуват, са мотивирани от свободното време, като 34% предпочитат морското пътуване.

    Повече от 50% от пътуващите са готови да летят, докато пътуването с кола (36%) е вторият най-популярен избор на транспорт.

    Португалия е на 6-то място в списъка на най-популярните дестинации от Европейската комисия за пътувания. Израел, Исландия и няколко други страни и отвъдморски територии също са в зеления списък, което означава, че от днес пътуващите от Англия няма да имат нужда от карантина, когато се връщат оттам.

     

    Малък град Америка

    „Американците продължават да се възползват от възможността да изследват собствените си дворове и да откриват дестинации в САЩ“, сподели Мисти Белес, управляващ директор на Virtuoso, глобална мрежа от туристически агенции, специализирани в луксозни и опитни пътувания.

    Докато Хавай и други места на плажа привличат онези, които се опитват да се отпуснат след стресираща година, Аляска примамва пътници, които иначе биха могли да напуснат САЩ.

    Калифорния привлича хората към многогодишни любимци като долината Напа, докато пътниците на Източното крайбрежие резервират пътувания до Нантакет и Кейп Код, добави още Бел.

    Местата с по-малко разпознаване на име също привличат пътешественици. Почти 70% от търсенията на Airbnb за уикенда на Деня на паметта на САЩ са за места, които са на 50-300 мили от домовете на пътниците.

    В сравнение с тенденциите за пътуване от Деня на паметта отпреди две години, данните на Airbnb показват трицифрено увеличение на търсенето на палатки (260%), плавателни съдове (142%), ферми (119%) и къщи на дървета (111%), тъй като някои туристи зарязват хотели за по-странни, отдалечени места за настаняване.

    Докато резервациите за полети са се увеличили, пътуванията все още царят - поне в социалните медии. От 29 април на повече от 1,6 милиона разговора, свързани с пътувания в Twitter, пътните пътувания бяха споменати повече от 32 000 пъти и полетите 22 000 пъти, според базираната в Чикаго компания за анализи на социални медии Sprout Social.

     

    Американците обръщат поглед към Европа

    Докато американците до голяма степен се очаква да пътуват вътрешно тази година, търсенията на трансатлантически самолети са скочили с 47%, след като председателят на Комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен посочи, че ваксинираните американци могат да пътуват до Европа това лято, според базираното в Монреал приложение за пътуване Hopper.

    Лондон, Париж и Барселона са най-популярните европейски градове по общ брой търсения, но данните на Хопър показват, че Дания (+ 84%), Полша (+ 72%) и Швейцария (+ 63%) виждат най-голяма процентна промяна в търсенията след коментарите на Leyen за 25 април.

    Онлайн търсенията за Хърватия (+ 31%) и Исландия (+ 22%), и двете вече отворени за американци, също се увеличиха след коментарите на von der Leyen.

    Докато Гърция и Исландия са популярни сред клиентелата на Virtuoso, най-добрата европейска дестинация, с резервации, вече осигурени преди границите да са отворени, е Италия. Това не е изненадващо, като се има предвид, че Италия винаги е сред основните дестинации за мрежата Virtuoso, но това илюстрира, че хората са нетърпеливи да се върнат на любимите си места..

    Топ дестинациите на Virtuoso за летни резервации на хотели от американци са (по ред): САЩ, Италия, Мексико, Франция, Бахамите, Обединеното кралство, Гърция, Канада, Испания и Ирландия.

    Полетите до Европа са по-евтини, отколкото са били в миналото, според Хопър. Самолетните билети до Исландия спаднаха след отварянето на страната и подобни тенденции се наблюдават при трансатлантическите полети, тъй като става все по-вероятно Европа да се отвори за ваксинирани американци това лято, каза той.

    Тенденцията обаче не се очаква да продължи много по-дълго.

     

    Азия в застой

    Летните пътувания между азиатските страни все още са до голяма степен парализирани, тъй като регионът се бори с нарастващите нива на заболеваемост от Covid-19, обвързани с варианта B.1.617, за първи път идентифициран в Индия през декември миналата година.

    Степента на заразяване остава висока на места като Филипините и Индонезия, докато ваксинациите са ниски в Азия. През последния месец в страни с относително стабилен брой случаи - места като Сингапур, Тайланд и Виетнам - също се наблюдава повишаване на броя на новите инфекции.

    европа САЩ Азия Virtuoso Hopper

    Оценка на новината

    5.00