• Повече от половината европейци искат да заменят законодателите с алгоритми

    Повече от половината европейци искат да заменят законодателите с алгоритми

    Причините вероятно са свързани с повишена политическа поляризация, филтърни балони и раздробяване на информация.

    Повече от половината европейци искат да заменят законодателите с алгоритми

    Проучване установи, че повечето европейци биха искали някои от членовете на парламента им да бъдат заменени от алгоритми.

    Изследователи от Центъра за управление на промяната на IE University попитаха 2769 души от 11 държави по света как биха се почувствали относно намаляването на броя на националните парламентаристи в тяхната страна и даването на тези места на AI /Artificial intelligence/, който ще има достъп до техните данни.

    Резултатите показват, че въпреки ясните и очевидни ограничения на AI, 51% от европейците казват, че са за подобен ход.

    Оскар Йонсън, академичен директор в Центъра за управление на промяната на Университета IE и един от основните изследователи на доклада, сподели, че е налице „десетилетие на упадък на вярата в демокрацията като форма на управление“.

    Причините вероятно са свързани с повишена политическа поляризация, филтърни балони и раздробяване на информация.

    „Възприемането на всички е, че политиката се влошава и очевидно се обвиняват политици, така че мисля, че улавя общия дух,“, отбеляза Джонсън. Той добави, че резултатите не са толкова изненадващи, „като се има предвид колко хора познават своя депутат, колко хора имат връзка с неговия депутат (и) колко хора знаят какво прави техният депутат“.

    Проучването установи, че идеята е особено популярна в Испания, където 66% от анкетираните хора я подкрепят. На други места 59% от респондентите в Италия бяха за и 56% от хората в Естония.

    Не всички страни харесват идеята за предаване на контрол на машини, които могат да бъдат хакнати или да действат по начин, по който хората не искат от тях. Във Великобритания 69% от анкетираните бяха против идеята, докато 56% бяха против в Холандия и 54% в Германия.

    Извън Европа около 75% от анкетираните в Китай подкрепиха идеята парламентите да бъдат заменени с AI, докато 60% от американските респонденти се противопоставиха.

    Мненията също се различават драстично по поколения, като се установява, че по-младите хора са значително по-отворени към идеята. Над 60% от европейците на възраст 25-34 години и 56% от тези на възраст 34-44 години подкрепиха идеята, докато мнозинството от анкетираните над 55-годишна възраст не я виждат като добра идея.

    европа проучване AI IE University

    Оценка на новината

    5.00