• Нова ваучерна схема за малкия и среден бизнес стартира от есента

    Нова ваучерна схема за малкия и среден бизнес стартира от есента

    Ваучерната схема е за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии, а планираните средства за нея са над 9.7 млн. лв.

    Нова ваучерна схема за малкия и среден бизнес стартира от есента

    Нова ваучерна схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии ще стартира през есента Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Това заяви директорът на агенцията д-р Бойко Таков в рамките на форума Business & Finance 4.0. Планираните за ваучерната схема средства са над 9.7 млн. лв.,  като се отпускат по линия  на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Бойко Таков представи и текущата ваучерна схема по същата оперативна програма -  за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на малки и средни предприятия. „Вече имаме един бенефициент, който получи ваучер за 50 хил. лв. Това е технологичен стартъп, което по своеобразен начин подчертава стремежът ни да подадем ръка и на младите бизнеси и на компаниите от ИКТ сектора“, подчерта още д-р Таков.

    Изпълнителният директор на Агенцията за малките и средни предприятия се спря подробно и на възможностите, които предоставя Националният иновационен фонд (НИФ) за финансиране на проекти за научно развойната и иновационната дейност. Тази година бюджетът на НИФ е 5 млн. лв., като средствата са изцяло държавни и помощта е безвъзмездна.

    „Търговските мисии, панаирите и бизнес делегациите са сред дейностите, с които агенцията подкрепя предприятията“, акцентира в презентацията си д-р Бойко Таков. „Само за последните 12 месеца екипът ни е помогнал на почти 1800 предприятия да намерят нови чуждестранни партньори и да разширят дейността си зад граница”. Между 70% и 90% от фирмите, които участват в промоционалните прояви, организирани от агенцията, подписват договори с чуждестранни партньори, сочат данните на институцията.

    Във фокуса на форума беше поставена и програмата Eurostars-2, която е в полза на бизнеси, които извършват научноизследователска и развойна дейност и желаят да работят заедно на транснационално равнище. Агенцията за малките и средни предприятия работи и по проекат Support. „Той е на финалната права и цели насърчаване на прилагането на устойчиви енергийни политики и подобряване координацията на дейности, свързани с изпълнение на европейските и национални цели за енергийна ефективност и ВЕИ“, уточни д-р Таков.

    Форумът Business & Finance 4.0 - „Бизнес финансиране и достъп до капитали събира представители на малкия и среден бизнес, които да запознае с начините за успешното управление на капитали и възможния достъп до тях, както и да им помогне за вземане на информирани решения и постигане на високи бизнес резултати.

    Агенцията за малките и средни предприятия ваучерни схеми за подкрепа на бизнеса европейски програми

    Оценка на новината

    0