• ЕК: Планът „Юнкер“ носи почти 400 млрд. евро инвестиции

    ЕК: Планът „Юнкер“ носи почти 400 млрд. евро инвестиции

    Очаква се около 949 000 стартиращи фирми, малки и средни предприятия да се възползват от подобрения достъп до финансиране

    ЕК: Планът „Юнкер“ носи почти 400 млрд. евро инвестиции

    Очаква се Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), по-известен като фонда „Юнкер“, да мобилизира 398.6 млрд. евро в инвестиции. Това стана ясно след последната среща на съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.

    Към май 2019 година сделките, одобрени в рамките на фонда „Юнкер“, възлизат на 73.8 млрд. евро, и покриват всички 28 държави членки. Очаква се около 949 000 стартиращи фирми, малки и средни предприятия да се възползват от подобрения достъп до финансиране. Към настоящия момент, първите 5 държави по инвестиции, отнесени към БВП, са Гърция, Естония, България, Португалия и Латвия. Европейската инвестиционна банка е одобрила 54.3 млрд. евро за финансиране на инфраструктурни и иновационни проекти, които трябва да генерират 249.7 млрд. евро допълнителни инвестиции. В същото време Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), който е част от ЕИБ, е одобрил 19.5 млрд. евро чрез споразумения с посреднически банки и фондове за финансиране на малки и средни предприятия, които пък се очаква да генерират 148.9 млрд. евро допълнително.

    От световната икономическа и финансова криза насам ЕС страда от ниски равнища на инвестициите. Планът за инвестиции за Европа, т. нар. план „Юнкер“, има три цели: премахване на пречките пред инвестициите; популяризиране на инвестиционните проекти и оказване на техническа помощ за реализирането им; по-интелигентно използване на финансовите ресурси. Планът се основава на три стълба:

    Първият е Европейският фонд за стратегически инвестиции, който предоставя гаранция от ЕС за мобилизиране на частни инвестиции. Комисията работи заедно със стратегическия си партньор — групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

    Вторият стълб е Европейският консултантски център по инвестиционни въпроси и Европейският портал за инвестиционни проекти, чрез които се подпомага реализирането на проектите благодарение на техническа помощ и популяризиране на възможностите за инвестиране.

    Третото направление е подобряването на бизнес средата, като се премахват регулаторните пречки пред инвестициите на национално и европейско равнище. 

    Европейска инвестиционна банка Планът "Юнкер" Европейският фонд за стратегически инвестиции

    Оценка на новината

    0