• Пет от шест британски фирми няма да успеят да се справят, ако мерките продължат шест месеца

    Пет от шест британски фирми няма да успеят да се справят, ако мерките продължат шест месеца

    Според проучване - половината от фирмите вярват, че ще могат да се справят с тримесечно блокиране, но едва 16 на сто имат същото убеждение, че ще успеят, ако то трае шест месеца

    Пет от шест британски фирми няма да успеят да се справят, ако мерките продължат шест месецаPrivate sector

    Само една от шест фирми ще може да се справи с финансовите последици от продължителните мерки, сочи ново голямо бизнес проучване. Огромното финансово напрежение, което налага насилственото спиране на частния сектор, ще доведат до натиск върху министри с цел облекчаване ограниченията през следващите седмици.

    Проучването е проведено сред фирми в югозападната част на Англия от Business West Chamber of Commerce, една от най-големите регионални бизнес групи в Обединеното кралство.

    Това показва, че 55 на сто от въпросните фирми смятат, че биха могли да се справят с тримесечно блокиране, но само 16 на сто имат същото убеждение, ако това трае шест месеца.
    Ако мерките продължат 12 месеца, пропорционалната увереност за оцеляване пада под 10 на сто.

    „Това е напомняне за потенциално задълбочаване на тази криза, като щетите за бизнеса рискуват да бъдат кумулативно по-големи, колкото по-дълго продължава кризата“, заяви Фил Смит, управител на местната камара.

    Проучването прави и други констатации за нарастващите трудности, пред които компаниите се изправят.

    Изследвания на британска мрежа от счетоводители по-рано този месец показаха, че близо 1 милион фирми скоро ще изчерпят финансите си.

    Миналия уикенд The ​​Sunday Times се позова на вътрешен доклад на Министерството на финансите, който предупреждава, че шест от 10 предприятия могат да останат без средства в рамките на 12 седмици, ако не бъдат вдигнати ограниченията.

    Колкото по-дълго е блокирането, толкова по-силна е болката

    Много фирми изпитват затруднения при опит за получаване на спешни държавни кредити от банките и се оплакват, че банките все още не ги обработват достатъчно бързо или са изправени пред твърде много препятствия.

    „Индипендънт“ съобщи още тази седмица, че много малки фирми не отговарят на критериите за отпускане на обещаните безвъзмездни средства от 10 000 паунда от правителството, тъй като облекченията по наемите се ползват от техния наемодател.

    Повече от 300 000 компании във Великобритания досега кандидатстваха за схемата на правителството за задържане на работни места, при която те ще наемат работниците си на 80 на сто от заплатата им.

    Проучването на Business West установи, че 37 на сто от предприятията, дори и да използват схемата, предприемат мерки за намаляване на разходите за труд, за да оцелеят - включително намаляване на работното време, заплатите и съкращаване на наетите работници.

    Около 72% отчитат поръчките да падат, а 56% отменят договорите.

    Проучването обхваща 1100 фирми и е проведено между 2 и 17 април.

    „Търговските палати трябва да отчитат какво се случва с бизнеса на първа линия“, казва Адам Маршал, генерален директор на Британската търговска камара.

    „Докато бизнес общностите играят своята роля в националните усилия за борба с коронавируса, това проучване дава яснота, че фирмите ще се нуждаят от яснота относно държавната подкрепа по време на ограниченията, за да защитят работните места и да започнат отново нормалния ритъм на работа."

     

    проучване Великобритания кризата Covid-19 частен сектор

    Оценка на новината

    0