• Германските търговци на дребно усетиха негативния ефект от кризата

    Германските търговци на дребно усетиха негативния ефект от кризата

    Първият ден oт уикенда в Германия в седмицата, в която на много магазини беше позволено да се отворят отново след седмиците на ограничения, беше разочарование за германците.

    Германските търговци на дребно усетиха негативния ефект от кризатаShopping Germany

    Берлин (dpa) - Първият ден oт уикенда в Германия в седмицата, в която на много магазини беше позволено да се отворят отново след седмиците на ограничения, беше разочароващ за германците.

    Както и през цялата изминала седмица, търговските центрове и улици бяха много по-спокойни, отколкото биха били при нормални обстоятелства. Но въпреки това много магазини предпочетоха да отворят отново.

    „По-голямата част от магазините са отворени, много от тях се възползват от възможността“, се казва в изявление на асоциация на търговците на дребно в северната област Долна Саксония.

    Подобна беше обстановката и в други области, включително Хесен в Централна Германия, където полицията заяви, че ситуацията е "повече от управляема".

    Много магазини в столицата Берлин обаче решиха да останат затворени. Известният търговски булевард Курфурстердам беше сравнително празен.

    В повечето от 16-те области на Германия на магазините с площ до 800 квадратни метра им беше позволено да отворят отново от понеделник.

    В петък германската асоциация за търговия на дребно очерта мрачна картина на въздействието на пандемията върху индустрията.

    „Приходите изостават много в сравнение с данните за предходната година“, се казва в съобщението. "Въпреки отварянето, се достига само средно 40 на сто от нормалния обем на оборота." Цифрите се основават на проучване сред 767 търговци на дребно в цялата страна.

    Досега в Германия са открити повече от 154 100 случая на новия коронавирус, според dpa. Най-малко 5622 души са загинали.

    Затварянето и ограниченията за социално дистанциране в цялата страна засега успяха да предотвратят експоненциалното разпространение на вируса.

    Германия Берлин коронавирус

    Оценка на новината

    5.00