• Въвежда се възрастово ограничение за допустимите за подпомагане животни по обвързана подкрепа

    Въвежда се възрастово ограничение за допустимите за подпомагане животни по обвързана подкрепа

    Запазва се подкрепата на млечните и месодайните говеда, биволите, овцете – майки и козите - майки.

    Въвежда се възрастово ограничение за допустимите за подпомагане животни по обвързана подкрепа

    Въвежда се възрастово ограничение за допустимите за подпомагане животни по обвързана подкрепа. Предложението е помощта да бъде насочена за млечни крави до 10 години, месодайни крави до 12 години, биволи до 15 години и овце и кози до 7 години. Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 - 2027 г.

    По време на обсъждането браншовите организации в сектор "Животновъдство" изразиха различни становища.  Предложенията ще продължат да се обсъждат до окончателното определяне на условията за подпомагане.

    В сектор „Животновъдство“ подпомагането е разпределено в осем схеми. Запазва се подкрепата на млечните и месодайните говеда, биволите, овцете – майки и козите - майки.

    Включените в Стратегическия план схеми предвиждат и изискване заявените за подпомагане говеда и биволи да са родили поне веднъж, за да отговорят на условията за допустимост. За животните млечно направление се въвежда изискване стопанството да е в Система за контрол на суровото мляко. Запазват се условията за доказване реализация на продукция с прецизирани количества, съобразно целите на подпомагането. По този начин се  цели подобряване на пазарната ориентация.

    Земеделските стопани, отглеждащи говеда в планинските райони, ще имат възможност да получат подпомагане за всичките си говеда до определения брой, без значение на предназначението им – за месо или за мляко.

    По време на ТРГ бяха обсъдени и дефинициите, които са част от Стратегическия план и се определят съобразно националните специфики. През новия програмен период се запазва изискването за минимална допустима площ на стопанството, за която могат да се предоставят директни плащания, в размер на 0,5 ха и минимална площ на парцела от 0,1 ха.

    Дискутирани бяха представените становища на заинтересованите страни по представените дефиниции и интервенциите за обвързана подкрепа.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0