Президентът Румен Радев: Кооперативният бизнес създава модел за развитие, в чийто център е човекът, а не капиталът

Държавният глава участва в заседанието на борда на Международния кооперативен алианс в София.

image

Държавният глава участва в заседанието на борда на Международния кооперативен алианс в София.

Кооперативният бизнес създава модел за развитие, насочен към хората, в чийто център е именно човекът, а не капиталът. Това заяви президентът Румен Радев по време на заседанието на борда на Международния кооперативен алианс в София. Организацията се формира още през 19 век с цел да защитава интересите на кооперациите в цял свят, като към настоящия момент тя наброява 75 милиона членове и генерира годишни приходи от около 500 милиарда долара. Президентът посочи, че кооперациите са пример за устойчив социален и икономически модел и призова да се мисли в посока как той да бъде приложен за решаването на обществено значими проблеми като продоволствената сигурност и инфлацията.

„Инфлацията е бич, който удря най-слабите и уязвимите. Трудно ще я овладеем с чисто административни мерки и то в пазарна икономика, която вече е навсякъде по света. Там, където има справедливо образуване на цените и фокус върху интереса на човека, успехите са налице“, отбеляза държавният глава. Ръстът на инфлацията в отделните държави е различен, но има механизми и ние можем да се преборим заедно, подчерта Румен Радев.

Президентът изтъкна, че кооперативното движение в България е пример за това как се създава устойчива ценностна система и чувство за общност у младите хора, които трябва да бъдат подготвени за предизвикателствата в свят, чиято сигурност и устойчивост е засегната от многобройни кризи.
 
„Ние в България гледаме с надежда към кооперативния модел, защото в трудните времена, когато не само бизнесът, поради калкулация на своите печалби, но и държавата се отдръпна от малките отдалечени населени места, именно кооперацията, продължи да се намира сред хората – най-уязвимите, най-слабите, най-трудноподвижните“, каза още Румен Радев.

Президентът посочи, че кооперативното движение продължава да играе важна роля не само за продоволственото осигуряване и трудовата заетост, но и за здравната профилактика на онези социални групи, които се нуждаят от такива грижи.  

По-рано държавният глава проведе среща с министъра на земеделието Явор Гечев, председателя на Централния кооперативен съюз проф. д.ик.н. Петър Стефанов и с президента на Международния кооперативен алианс д-р Ариел Гуарко.

Проф. д.ик.н. Петър Стефанов е председател на ЦКС – България и вицепрезидент на Кооперативна Европа - европейски регион на Международния кооперативен алианс.

На Генералната асамблея на Световната организация на потребителните кооперации (Consumer Co-operatives Worldwide – CCW) в Севиля, Испания, председателят на ЦКС проф. д.ик.н. Петър Стефанов бе преизбран за президент на Организацията.

По повод юбилея от създаването на Европейската асоциация на потребителните кооперации (ЕВРО КООП), през 2007 г. проф. д.ик.н. Петър Стефанов бе награден с паметен медал за активното му участие в развитието на европейското сътрудничество, посредством участие в органите на управление на ЕВРО КООП.

На 22 октомври 2010 г. получава орден „За гражданска заслуга” Първа степен. Отличието му е връчено от Президента на Република България Георги Първанов за изключителни заслуги в развитието и утвърждаването на ценностите и институциите на кооперативното движение в страната и две десетилетия непрекъсната ръководна дейност в областта на стопанския живот.

Още новини от ЦКС