Технологичните акции се понижиха с 6%

Разпродажбата в понеделник беше широкообхватна.

image

Разпродажбата в понеделник беше широкообхватна.

Акциите се понижиха в понеделник, изтласквайки S&P 500 обратно на територията на мечи пазар, тъй като основните средни стойности излязоха от най-лошата си седмица от януари.

Dow Jones Industrial Average падна със 730 пункта, или 2,3%, S&P 500 падна с 3%, а Nasdaq Composite падна с 3,6%.

S&P 500 достигна ново дъно в рамките на деня за годината и най-ниското си ниво от март 2021 г. Той е с близо 21% от рекорда си, обратно на територията на мечи пазар, след като търгува там за кратко на база в рамките на деня преди около три седмици.

Показателят сега е с повече от 20% от рекордното й затваряне през януари. Ако приключи там в понеделник, това ще потвърди мечи пазар за мнозина от Уолстрийт.

Разпродажбата в понеделник беше широкообхватна, като приблизително 26 акции на Нюйоркската фондова борса се търгуваха по-ниско.

Акциите на Boeing, Chevron и Dow паднаха съответно с повече от 7%, 5% и 4,8%, влачейки надолу Dow. Разбитите технологични акции също се понижиха с Netflix, Amazon и Nvidia с над 6%, след като Nasdaq достигна ново 52-седмично дъно и най-ниското си ниво от ноември 2020 г. Само четири S&P 500 акции се търгуваха на зелено.

Всички основни сектори на S&P 500 се понижиха в червено, като енергийните и потребителските дискреционни права се понижиха съответно с 5% и 3,8%.

Междувременно краткосрочните лихвени проценти скочиха, тъй като инвеститорите, които все още се колебаят от по-горещия от очакваното доклад за инфлацията в петък, се подготвяха Федералният резерв да повиши лихвите по-късно през седмицата.

Доходността на 2-годишните държавни облигации нарасна със 17 базисни пункта до повече от 3,22% в понеделник, достигайки най-високото си ниво от 2007 г., тъй като инвеститорите се обзалагат, че Фед може да се наложи да стане още по-агресивен, за да намали инфлацията. В един момент от сесията 2-годишният лихвен процент се търгува над своя 10-годишен аналог за първи път от април, така наречената инверсия на кривата на доходност, разглеждана като индикатор за рецесия.

Ходовете дойдоха, след като основните средни стойности миналата седмица отчетоха най-големите си седмични спадове от края на януари, тъй като инвеститорите ставаха все по-загрижени, че нарастващата инфлация ще насочи икономиката към рецесия. Dow и S&P 500 паднаха съответно с 4,6% и 5,1%, докато Nasdaq Composite загуби 5,6%. 

Бюрото по трудова статистика съобщи в петък, че индексът на потребителските цени в САЩ се е повишил миналия месец с 8,6% спрямо предходната година, най-бързото му увеличение от декември 1981 г. Това увеличение надмина очакванията на икономистите. Така нареченият основен индекс на потребителските цени, който премахва цените на храните и енергията, също достигна над оценките на 6%.

Цените на бензина надхвърлиха 5 долара за галон през уикенда, допълнително разпалвайки страховете от нарастващата инфлация и спадащото доверие на потребителите.

Биткойн падна под 24 000 долара в понеделник, след като в петък приключи над 29 000 долара.

Очаква се Фед да обяви в сряда повишение с поне половин пункт. Фед вече повиши лихвите два пъти тази година, включително увеличение с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта) през май в опит да предотврати скорошния скок на инфлацията. След доклада за CPI в петък, някои икономисти смятат, че Фед може дори да повиши лихвите с 0,75% тази седмица.

Още новини от Финанси