Цените на петрола достигнаха най-високите си нива от 2014 г. насам

Петролът Brent достигна над 86 долара за барел в края на октомври.

image

Петролът Brent достигна над 86 долара за барел в края на октомври.

Въпреки дипломатическия натиск, ОПЕК+ и нейните съюзници е малко вероятно да решат да отворят крановете по време на срещата на петролния картел в четвъртък.

Това вероятно означава продължаване на високите цени на енергията до края на тази година и потенциално до 2022 г., казват анализатори.

„Засега все още очакваме да видим членовете на ОПЕК+ да останат за запазване на петролните пазари, като се възползват от повишените цени за подобряване на фискалните сметки“, пише Едуард Бел, старши директор по пазарна икономика в базираната в Дубай банка Emirates NBD.

Президентът Джо Байдън откровено обвини нежеланието на ОПЕК+ да изпомпва повече петрол за рязкото покачване на цените на енергията в САЩ и по света.

„Идеята, че Русия и Саудитска Арабия и други големи производители няма да изпомпват повече петрол, за да могат хората да имат бензин, за да стигнат до и от работа, например, не е правилна“, каза Байдън в неделя на срещата на Г-20 в Рим.,Италия.

Япония и Индия също се присъединиха към САЩ в опитите си да окажат натиск на ОПЕК+ да увеличи границите на производството си и да помогне за намаляване на цените на енергията.

Досега обаче политиката на групата от август за постепенно увеличаване на производството на петрол с 400 000 барела на ден всеки месец е напълно добра от членовете на ОПЕК и нейните съюзници, включително Русия. Програмата „работи добре и няма нужда да се отклонявате от нея“, каза в неделя министърът на петрола на Ангола Диамантино Педро Азеведо.

Кувейт също заяви в понеделник, че организацията трябва да се придържа към настоящия си план, защото петролните пазари са „добре балансирани“, а други членове на ОПЕК Ирак, Нигерия и Алжир излязоха с подобни изявления.

Петролът Brent достигна над 86 долара за барел в края на октомври, тригодишен връх, и се е повишил с повече от 60% само тази година. Той се понижи в дните преди срещата на ОПЕК+, търгувайки при 81,86 долара за барел в 7:20 часа сутринта в Лондон в четвъртък.

West Texas Intermediate се повиши с повече от 70% тази година и достигна най-високите си нива от седем години, като наскоро достигна 85 долара за барел, въпреки че се търгуваше при 80,44 долара за барел в четвъртък по същото време в Лондон. Американският бензин също е на връх от седем години.

За министрите на ОПЕК+ думата на месеца е предпазливост, каза Херман Уанг, старши автор на петрол в S&P Platts.

САЩ могат да използват суров петрол от своите стратегически петролни резерви в опит да свалят цените. Но това е драматичен ход, който обикновено се използва за спешни случаи като природни бедствия или война, а призивът на САЩ към страните от ОПЕК+ да изпомпват повече петрол също противоречи на предполагаемата им цел да води в световен мащаб в политиката за изменение на климата.

Още новини от Форекс