Турската лира се срина до рекордно ниски нива

Централната банка намали основния си лихвен процент с 300 базисни пункта от септември.

image

Централната банка намали основния си лихвен процент с 300 базисни пункта от септември.

Непредсказуемостта на фискалната и паричната политика на Турция означава, че инвеститорите трябва да стоят настрана, докато нормалността не бъде възстановена, според Озан Йозкурал, управляващ партньор на бутиковата инвестиционна фирма Tanto Capital Partners.

Турската лира се срина до необясними рекордно ниски нива тази седмица, тъй като централната банка на страната, TCMB, продължава да намалява лихвените проценти въпреки нарастващата двуцифрена инфлация.

Инфлацията се доближава до 20% в страната с около 85 милиона души, което означава, че цените на основните стоки са се повишили, докато заплатите в местната валута са се понижили значително.

Йозкурал добави още, че проблемът не е само в противоположното разхлабване на паричната политика, тъй като централните банки по света се стремят да затегнат, но и в метода, чрез който се осъществява.

„Инвеститори, не харесваме нищо по-малко, ако щете, освен непредвидима парична и фискална политика и следователно турските активи и турския риск стават много трудни за оценяване“, каза Йозкурал. „В този контекст просто не мога да си представя някой инвеститор да влезе в страната в краткосрочен план, докато това не се промени."

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган защити продължаващото разхлабване на паричната политика на неговата централна банка, подход, който той настоява в опит да „вдигне този бич от лихвени проценти от гърба на хората“. Централната банка намали основния си лихвен процент с 300 базисни пункта от септември, изпращайки вече обезценяващата се валута в свободно падане, тъй като инвеститорите бягат от турски активи. 

Лирата се понижава от няколко години, от около 3,5 за долар в средата на 2017 г. до немислимите преди 13,44 във вторник тази година. Голяма част от този спад беше подхранван от геополитическо напрежение, значителен дефицит по текущата сметка, нарастващи дългове и свиващи се валутни резерви, усложнени от твърдата опозиция на Ердоган срещу повишаването на лихвените проценти.

От Goldman Sachs подчертаха, че „причините за настоящата разпродажба се различават от миналото“.  

"Напоследък наблюдаваме само ограничено ускоряване на растежа на заемите и незначителен ръст на доларизацията“, казаха сътрудникът на Goldman Sachs Мурат Унур и икономистът Клеменс Граф. „Смятаме, че разпродажбата се дължи най-вече на въздействието на намаляването на лихвите върху местните очаквания и търсенето на TRY."

Те също така посочиха, че потоците на портфейла, деривативните експозиции и процентите на прехвърляне на дълга не са се променили значително до този момент.

Още новини от Форекс