Петролът достигна седемгодишен връх

Фючърсите на суров петрол Brent се покачиха с 1,6% до 87,89 долара за барел във вторник сутринта.

image

Фючърсите на суров петрол Brent се покачиха с 1,6% до 87,89 долара за барел във вторник сутринта.

Обединените арабски емирства обещаха да отмъстят на бунтовниците хути за смъртоносната атака срещу столицата им Абу Даби в понеделник, при която загинаха трима души. Новото напрежение в региона помогна за повишаване на цените на петрола до най-високото им ниво от седем години.

Министерството добави, че ОАЕ си запазват правото да отговорят на тези терористични атаки и ескалация на престъпността.

Международните еталонни фючърси на суров петрол Brent се покачиха с 1,6% до 87,89 долара за барел във вторник сутринта, докато американските фючърси за средни позиции в Западен Тексас скочиха с повече от 2% до 85,56 долара по време на ранните сутрешни сделки. И двата петролни договора отбелязаха най-високото си ниво от октомври 2014 г. след слаб търговски ден в понеделник, тъй като пазарите в САЩ бяха затворени за официален празник.

Енергийните анализатори приписват възходящото движение на петрола през последните седмици на признаци на напрежение на пазара и постоянни притеснения от руско нахлуване в Украйна. Нарастващата заплаха от по-нататъшно влошаване на климата на сигурността в Близкия изток осигури допълнителна подкрепа за цените на петрола, което накара някои да прогнозират връщане към трицифрени цифри.

Йеменските бунтовници хуси поеха отговорност за атаката, която се състоя в понеделник сутринта и предизвика пожари, които доведоха до три експлозии на петролни танкери в близост до складовете на държавната петролна фирма ADNOC. Пожарите започнаха в индустриалната зона на Мусафа и на строителна площадка близо до международното летище в Абу Даби в столицата на ОАЕ, съобщи полицията в Абу Даби в изявление, добавяйки, че смятат, че атаката е извършена от дронове.

Във вторник ADNOC заяви в изявление, публикувано в Twitter, че операциите му не са били засегнати от пожарите и че е активирал планове за непрекъснатост на бизнеса, за да „осигури надеждно, непрекъснато снабдяване с продукти на своите местни и международни клиенти“.

ОАЕ са третият по големина петрол член на ОПЕК, а ADNOC - Националната петролна компания в Абу Даби - контролира петролните операции в Абу Даби, където се намира по-голямата част от суровия петрол в държавата. ОАЕ са седмият по големина производител на петрол в света, изпомпвайки малко над 4 милиона барела на ден.

ОАЕ вече се движат към смекчаване на подобни заплахи чрез логистични средства, ускорявайки плановете за увеличаване на капацитета си за съхранение на петрол.

Атаките на бунтовниците хуси – с които ОАЕ са във война в Йемен откакто водената от Саудитска Арабия коалиция започна да бомбардира страната през 2015 г. – са често срещани в Саудитска Арабия, но това е най-значимият удар на хути в ОАЕ и е първият в страната от 2018 г.

ОАЕ до голяма степен се оттеглиха от конфликта в Йемен през 2019 г., но продължават да подкрепят силите в страната, борещи се с хути, които получават финансова и военна подкрепа от Иран.

Още новини от Форекс