Цените на петрола се покачват с ескалиращата криза между Русия и Украйна

Повечето от най-големите икономики в Азия са нетни вносители на петрол.

image

Повечето от най-големите икономики в Азия са нетни вносители на петрол.

Цените на петрола скочиха, след като кризата между Русия и Украйна ескалира.

Нарастващото напрежение предизвика сътресения на пазарите, повишавайки цените на петрола. Военното напрежение предизвика опасения, че Русия може да се готви да нахлуе в Украйна, предизвиквайки опасения от повторение на незаконната анексия и окупация на Крим от Кремъл през 2014 г. Русия беше най-големият доставчик на природен газ и петрол за Европейския съюз миналата година и това напрежение подпомага цените на петрола.

Цените на суровия петрол наскоро преминаха 90 долара за барел, което представлява увеличение от повече от 20% тази година и ръст от над 80% от началото на 2021 г. Тези печалби обаче могат да бъдат приписани и на други фактори, като например ограниченото предлагане.

Петролът може да скочи до 110 долара за барел, ако кризата се влоши, според Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates. Очаква се сделката, насочена към съживяване на ядреното споразумение на Иран от 2015 г., да бъде много близо до постигане, което повишава възможността за връщане на пазара на повече от 1 милион барела на ден ирански суров петрол.

Катрина Ел, старши икономист за APAC в Moody's Analytics, каза, че фирмата смята, че геополитическото напрежение е добавило около 10 до 15 долара за барел към цените на петрола.

Още новини от Форекс