Централноафриканската република прие биткойн като официална валута

Законодателите в парламента на републиката гласуваха единодушно за приемане на законопроект за легализиране на биткойн и други криптовалути.

image

Законодателите в парламента на републиката гласуваха единодушно за приемане на законопроект за легализиране на биткойн и други криптовалути.

Централноафриканската република /ЦАР/ стана втората страна в света, която прие биткойн като официална валута, след като Ел Салвадор предприе същата стъпка миналата година.

Законодателите в парламента на ЦАР гласуваха единодушно за приемане на законопроект за легализиране на биткойн и други криптовалути, според изявление на президентството. Биткойн ще се счита за законно платежно средство наред с регионалния централноафрикански франк CFA.

ЦАР е богата на диаманти, злато и други ценни минерали, но се нарежда като една от най-бедните и най-слабо развитите страни в света. Приблизително 71% от 5,4 милиона жители на ЦАР живееха под международната линия на бедността през 2020 г., според Световната банка.

Ходът да се счита биткойн за законно платежно средство получи похвала от крипто общността и беше приветстван като още една стъпка към масовото приемане на криптовалутите.

Но може да се разглежда и като противоречиво. В Ел Салвадор имаше протести, след като страната въведе закона за биткойн, и страната беше изправена пред критики от Международния валутен фонд /МВФ/. МВФ призова Ел Салвадор да се откаже от биткойн като законно платежно средство, което поражда загриженост относно рисковете, които крие за финансовата стабилност и защитата на потребителите.

Биткойн е известен променлив актив, който повдига въпроси относно ролята му на стандартен метод на плащане. За последно се търгува на около $39,686 в четвъртък, което е спад от 6% през последните 24 часа. Криптовалутата е загубила около 42% от стойността си след пика за всички времена над $68 000 през ноември.

Много западни правителства повдигнаха тревога за потенциалното използване на криптовалути от Русия за избягване на санкции на фона на инвазията на страната в Украйна.

ЦАР е близък съюзник на Русия, като руските наемници са оказали пряка помощ на правителството, според ООН.

Експертите предполагат, че този ход може да помогне на малки държави като ЦАР да намалят зависимостта си от щатския долар за световната търговия.

Още новини от Виртуални валути