Крипто инвеститорите следят отблизо UST

Противоречивият стейбълкойн се изплъзва по-далеч от предвиденото фиксиране на $1.

image

Противоречивият стейбълкойн се изплъзва по-далеч от предвиденото фиксиране на $1.

Инвеститорите в биткойн са в режим на паника, тъй като противоречивият стейбълкойн terraUSD се изплъзва по-далеч от предвиденото фиксиране на $1.

TerraUSD, или UST, падна под 70 цента за първи път късно в понеделник, тъй като притежателите продължиха да бягат от токена в това, което някои описаха като „банковo бягане“. Токенът падна само с 62 цента, преди да възвърне позициите си, за да се търгува на 90 цента във вторник, според данните на Coinbase.

Създаден от базираната в Сингапур Terraform Labs през 2018 г., UST е това, което е известно като „алгоритмична“ стабилна монета. Част от блокчейн проекта Terra, той има за цел да проследява стойността на долара, като други стейблкойни tether и USDC.

Въпреки това, за разлика от тези криптовалути, Terra няма пари в брой и други активи, държани в резерв, за да подкрепи своя токен. Вместо това той използва сложна комбинация от код - заедно със сестрински токен, наречен luna - за стабилизиране на цените.

Това е важно за инвеститорите в биткойн, тъй като Luna Foundation Guard, организация, подкрепяща проекта Terra, разполага с милиарди долари в биткойни, които потенциално могат да бъдат изхвърлени на пазара във всеки един момент.

Казано по-просто, протоколът Terra унищожава и създава нови единици UST и luna, за да коригира доставките. Когато цената на UST падне под долара, тя може да бъде извадена от обращение и заменена за луна, което прави доставките на UST по-оскъдни и повишава цената му - поне така трябва да работи на теория.

За да усложни допълнително нещата, създателят на Terra До Куон купи биткойни на стойност 3,5 милиарда долара, за да осигури опора за UST по време на криза. Теорията беше, че UST в крайна сметка може да бъде осребрен за биткойни вместо за луна, но това е непроверено и все още не е приложено на практика.

Още новини от Виртуални валути