Tether възвърна позициите си

Kатастрофата на Terra разклати доверието на крипто пазара.

image

Kатастрофата на Terra разклати доверието на крипто пазара.

Tether, най-голямата стабилна монета в света, възстанови връзката си с долара, след като токени на стойност над 3 милиарда долара напуснаха системата за един ден.

Криптовалутата – която трябва винаги да струва 1 долар – потъна до 95 цента в четвъртък и се мъчеше да се изкачи обратно до предвидената си фиксирана стойност за долара. До петък tether отново се търгуваше стабилно на 1 долар, успокоявайки страховете на инвеститорите за възможна зараза на крипто пазара от срива на проект за стейблкойни Terra.

TerraUSD или UST е различен от tether по това, че разчита на сложна комбинация от код и сестрински токен, наречен luna, за да стабилизира цената си. Той също така беше частично обезпечен с биткойни на стойност милиарди долари.

Tether, от друга страна, се предполага, че е обезпечен с пари в брой, краткосрочни дългови задължения, съответстващи на еквивалентна сума долари, депозирани от неговите потребители. Тези активи се държат в резерв, управляван от едноименно дружество. По същество това е като банкова сметка за крипто инвеститори, които често се обръщат към връзване във времена на повишена волатилност на пазара. Голяма част от търговията с биткойни се извършва в tether.

Tether вече има оборотни доставки от около 79,5 милиарда долара, което е спад от 82,9 милиарда долара 24 часа по-рано. което предполага, че компанията зад него е обработила над 3 милиарда долара за изкупуване само за един ден.

Мати Грийнспан, главен изпълнителен директор на Quantum Economics, каза, че катастрофата на Terra е „разклатила“ доверието на крипто пазара в други стабилни монети, като tether

Главният технологичен директор на Tether, Паоло Ардоино, отбеляза, че ''проблемът с UST на Terra, е колко бързо нараства. Всичко е забавление и игри, докато не станете стабилна монета от 10 милиарда долара." 

Tether отдавна се сблъсква с въпроси дали има достатъчно активи, за да оправдае привързаността си към долара. Компанията по-рано заяви, че всички нейни токени са обезпечени едно към едно с долари, държани в резерв. Въпреки това, след споразумение с главния прокурор на Ню Йорк, беше разкрито, че Tether притежава редица други активи - включително търговски книжа, форма на краткосрочен, необезпечен дълг - за да подкрепи своя символ. Оттогава Tether намали броя на търговските книжа, които държи, и казва, че планира да намали допълнително сумата с течение на времето.

Повече от 52% от активите на Tether вече са в държавни ценни книжа на САЩ и се очаква това да нарасне още повече, когато компанията разкрие разбивката на своите резерви.

Още новини от Виртуални валути