Инвеститорите изтеглят над 7 милиарда долара от tether

Tether е изправен пред многократни призиви за пълен одит на своите резерви.

image

Tether е изправен пред многократни призиви за пълен одит на своите резерви.

Инвеститорите са изтеглили повече от 7 милиарда долара от tether, след като той за кратко отпадна от фиксирания си долар, повдигайки нови въпроси за резервите, които стоят в основата на най-голямата стабилна монета в света.

Обръщащото предлагане на Tether е спаднало от около 83 милиарда долара преди седмица до по-малко от 76 милиарда долара във вторник, според данни на CoinGecko.

Така наречената стабилна монета е предназначена винаги да струва 1 долар. Но в четвъртък цената му падна до 95 цента на фона на паниката заради срива на конкурентен токен, наречен terraUSD. Повечето стейблкойни са обезпечени с фиатни резерви, като идеята е, че имат достатъчно обезпечение, в случай че потребителите решат да изтеглят средствата си. Но нова порода „алгоритмични“ стабилни монети като terraUSD или UST се опитват да базират своята обвързаност на долара на код. 

Преди това Tether твърдеше, че всичките му токени са обезпечени 1 към 1 от долари, съхранявани в банка. Въпреки това, след споразумение с главния прокурор на Ню Йорк, компанията разкри, че разчита на редица други активи - включително търговски книжа, форма на краткосрочен, необезпечен дълг, издаден от компании - за да поддържа своя токен.

Дестабилизирането на токените, чиято единствена цел е да поддържат стабилна цена, разтърси регулаторите от двете страни на Атлантика. Миналата седмица министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова законодателите да одобрят регулирането на сектора до края на 2022 г.

В Европа управителят на Bank of France Франсоа Вилерой дьо Галау каза, че сътресенията на крипто пазарите напоследък трябва да се приемат като „звън за събуждане“ за глобалните регулатори. Криптовалутите могат да нарушат финансовата система, ако бъдат оставени нерегулирани. Европейският съюз планира да постави стабилните монети под строг регулаторен надзор с нови правила, известни като Регламент за пазарите на крипто-активи или накратко MiCA.

Франсис Копола, независим икономист, обясни, че крипто борсите, а не инвеститорите на дребно, извличат милиарди долари от Tether в транзакции на едро. За да осребрят тетерите за долари на Tether, клиентите трябва да направят минимално теглене от $100 000, според уебсайта на компанията.

Tether е важна част от крипто пазара, улеснявайки сделките на стойност милиарди долари всеки ден. Инвеститорите често паркират парите си с токена във времена на повишена волатилност на криптовалутите.

Монсур Хюсеин, ръководител на изследванията на финансовите институции във Fitch Ratings, каза, че Tether ще има „няколко трудности“ при продажбата на своите дялове в държавния бюджет. Но източникът на тези притежания е неясен. В неотдавнашно интервю за Financial Times, технологичният шеф на Tether отказа да предостави подробности за притежаваните от него държавни съкровища.

Безпокойството около tether изглежда е увеличило търсенето на конкурентни токени като USDC на Circle и BUSD на Binance, чиито съответни пазарни стойности са се увеличили с около 8% и 4% през последната седмица. Експертите казаха, че това е така, защото тези токени се считат за „по-безопасни“ от tether.

Още новини от Виртуални валути