Крипто представлява заплаха за безопасността на глобалните платежни системи

Приблизително 400 милиарда долара бяха изтрити от общата стойност на всички криптовалути през последния месец.

image

Приблизително 400 милиарда долара бяха изтрити от общата стойност на всички криптовалути през последния месец.

Шефът на подкрепяната от Goldman Sachs дигитална банка Starling удвои критиките към криптовалутите, като нарече цифровите валути заплаха за безопасността на платежната инфраструктура.

Базирана във Великобритания, Starling предлага безплатни разплащателни сметки и заеми чрез приложение. Фирмата за последно беше частно оценена на 2,5 милиарда британски лири (3,1 милиарда долара) и отчита като инвеститори Goldman и Fidelity.

„Много [крипто] портфейли са свързани директно със схеми за плащане“, каза Боден. „Това е заплаха за безопасността на нашите схеми за плащане по целия свят."

Основните играчи на плащания възприемат криптовалутите - например гигантите на кредитни карти Mastercard и Visa отвориха мрежите си за цифрови активи, докато PayPal също така позволява на потребителите да търгуват с биткойни и други криптовалути. Регулаторите са загрижени за това, че финансовата система става все по-сплетена с нестабилния свят на криптовалутата.

Приблизително 400 милиарда долара бяха изтрити от общата стойност на всички криптовалути през последния месец, тъй като инвеститорите бяха разтърсени от срива на terraUSD, популярната така наречена стабилна монета, която винаги трябваше да струва 1 долар.

 

Това не е първият път, когато Боден предупреждава за опасностите от крипто пространството. Преди това тя алармира за риска потребителите да станат жертва на измама в резултат на инвестиции в криптовалута.

Запитан дали Starling някога ще предложи криптовалута, Боден каза, че е малко вероятно това да се случи през следващите няколко години, добавяйки, че крипто компаниите трябва да наваксват много, когато става въпрос за контрол срещу изпирането на пари.

През април, Службата за финансово поведение на Обединеното кралство публикува констатациите от преглед, който установи, че банките-претенденти само онлайн не правят достатъчно, за да се справят с финансовите престъпления. Регулаторът не посочи никакви имена, но Starling потвърди, че е сред фирмите, чиито системи са били проверени.

Още новини от Виртуални валути