Биткойнът падна с 15%

Междувременно Celsius постави на пауза тегления за своите клиенти.

image

Междувременно Celsius постави на пауза тегления за своите клиенти.

Биткойн падна под 24 000 долара в понеделник, достигайки най-ниското си ниво от декември 2020 г., тъй като инвеститорите изхвърлят крипто на фона на по-широка разпродажба на рискови активи.

Междувременно компания за криптовалути, наречена Celsius, постави на пауза тегления за своите клиенти, предизвиквайки опасения от заразяване на по-широкия пазар.

Най-голямата криптовалута биткойн в света падна под границата от 24 000 долара, според данни на CoinDesk, и се търгува около 23 575 долара на Уолстрийт.

През уикенда и в понеделник сутринта повече от 200 милиарда долара бяха изтрити от целия пазар на криптовалута. Пазарната капитализация на криптовалута падна под 1 трилион долара в понеделник за първи път от февруари 2021 г., според данни на CoinMarketCap.

Макро факторите допринасят за мечините пазари на криптовалути, като продължаващата безупречна инфлация и се очаква Федералният резерв на САЩ да повиши лихвените проценти тази седмица, за да контролира нарастващите цени.

Миналата седмица американските индекси се разпродадоха, като технологичният Nasdaq рязко спадна. Биткойн и други криптовалути са склонни да корелират с акции и други рискови активи. Когато тези индекси паднат, крипто също пада.

Крипто пазарът също е на ръба от средата на май, когато т. нар. алгоритмичен стабилкойн terraUSD, или UST, и неговата сестра криптовалута luna се сринаха. Сега пазарът е загрижен за компания за криптовалути, наречена Celsius, която заяви в понеделник, че поставя на пауза всички тегления, размяна и трансфери между акаунти „поради екстремни пазарни условия“.

Celsius, която твърди, че има 1,7 милиона клиенти, рекламира на своите потребители, че могат да получат доход от 18% чрез платформата. Потребителите депозират своите криптовалути при Celsius. След това тази крипто се отдава на заем на институции и други инвеститори. След това потребителите получават доходност в резултат на приходите, които Celsius печели.

Но разпродажбата на крипто пазара навреди на Celsius. Компанията има активи на стойност 11,8 милиарда долара към 17 май, което е спад от над 26 милиарда долара през октомври миналата година, според уебсайта й.

CEL, която е собствената монета на Celsius, е намаляла с повече от 50% през последните 24 часа, според CoinGecko

Още новини от Виртуални валути