ЕЦБ потвърждава края на изкупуването на облигации през третото тримесечие

Управителният съвет е изправен пред дилема, тъй като инфлацията достигна рекордните 7,5% през март.

image

Управителният съвет е изправен пред дилема, тъй като инфлацията достигна рекордните 7,5% през март.

Европейската централна банка /ЕЦБ/ запази паричната си политика непроменена, но потвърди, че ще прекрати изкупуването на облигации през третото тримесечие.

Управителният съвет е изправен пред дилема, тъй като инфлацията достигна рекордните 7,5% през март, докато перспективите за икономически растеж отслабват, поради войната в Украйна.

ЕЦБ заяви в изявление, че сега очаква да приключи своите нетни покупки на активи по своята програма APP (програма за покупка на активи) през третото тримесечие. По-рано беше заявено, че това ще бъде курсът на действие, ако бъде подкрепен от данните.

След като програмата за изкупуване на облигации приключи, се очаква ЕЦБ да започне да повишава лихвените проценти, като следва същия път като Английската централна банка и Федералния резерв на САЩ.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране на ЕЦБ и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще останат непроменени съответно на 0,00%, 0,25% и -0,50%, се казва в изявлението.

Изкупуването на облигации по програмата на ЕЦБ за 1,85 трилиона евро (2 трилиона долара) за спешно изкупуване, приключи през март. Икономистите като цяло очакваха ЕЦБ да запази политиката си стабилна засега и да положи основите за действие на заседанието си на 9 юни, след като бъде установена несигурната перспектива за растеж и инфлация.

Протоколите от последното заседание на 10 март показаха, че Управителният съвет е участвал в остри дискусии относно темповете на нормализиране на политиката.

Войната в Украйна и последвалите тежки санкции срещу Русия, тесните места във веригата на доставки, високите цени на енергията и загрижеността относно общия недостиг на стоки, необходими за много индустриални процеси, помрачиха значително икономическите перспективи.

В същото време темповете на инфлация продължават да се повишават и има предварителни признаци, че този скок не се подхранва само от цените на енергията, а може да бъде по-системен.

Още новини от Икономика