Обединеното кралство налага еднократен данък върху петролните и газови гиганти

Мерките идват на фона на растящата инфлация.

image

Мерките идват на фона на растящата инфлация.

Министърът на финансите на Обединеното кралство - Риши Сунак, наложи непредвиден данък върху големите петролни и газови компании, докато правителството се бори да облекчи влошаващата се криза на разходите за живот в страната.

„Секторът на петрола и газа прави изключителни печалби не в резултат на скорошни промени в поемането на риск или иновации или ефективност, а в резултат на скока на световните цени на суровините, предизвикан отчасти от войната на Русия“, каза Сунак пред депутатите в Камарата на общините. „И поради тази причина съм съпричастен към аргумента за справедливо облагане на тези печалби“, каза Сунак, предизвиквайки подигравки на опозиционните депутати.

Сунак каза, че правителството налага „временен целеви данък върху енергийните печалби“ с т. нар. „надбавка за инвестиции“, за да стимулира петролните и газови компании да реинвестират печалбите си. Новият налог ще се начислява върху печалбите на петролните и газовите компании в размер на 25%, преди да бъде премахнат, когато цените на суровините се върнат към по-нормални нива.

Решението за налагане на непредвиден данък върху енергийните компании бележи още един обрат за правителството на премиера Борис Джонсън. Сунак преди това отхвърли еднократния налог, заявявайки, че макар да звучи „повърхностно привлекателно“, в крайна сметка ще възпре инвестициите.

Опозиционните депутати многократно призоваха правителството да наложи еднократен данък върху енергийните компании, заявявайки, че този ход ще помогне за финансирането на национален пакет от подкрепа за домакинствата.

Британските петролни и газови гиганти BP и Shell отчетоха огромни тримесечни печалби по-рано този месец, тъй като се възползваха от нарастващите цени на суровините по време на нападението на Русия в Украйна. Това подхрани призивите към правителството да обложи излишните им пари в брой.

Министърът на финансите отбеляза, че растящата инфлация причинява „остър стрес“, като икономическата ситуация става по-сериозна през тази година. Инфлацията в Обединеното кралство скочи до 9% миналия месец, тъй като цените на храните и енергията се повишиха, достигайки най-високия си годишен темп от 40 години. Банката на Англия очаква инфлацията да се повиши над 10% по-късно тази година.

По-рано тази седмица ръководителят на британския регулатор на енергийния сектор Ofgem предупреди, че таванът на цените на най-широко използваните потребителски енергийни тарифи ще се повиши с £800 през октомври, което ще доведе до 2800 британски лири годишно. Предложената таван ще бъде значителен скок от сегашното ниво от £1,971, което, когато беше въведено миналия месец, представляваше рекордно увеличение от £700.

Коалицията за прекратяване на горивната бедност изчисли, че ако нивата на горивната бедност достигнат предвидените граници, през 2022 г. и 2023 г. ще има хиляди допълнителни смъртни случаи през зимата поради студени домове – главно сред възрастните и уязвимите хора.

Още новини от Икономика