Европейската централна банка потвърди плановете за повишаване на лихвите през юли

Политиците са изправени пред предизвикателството да овладеят инфлацията, без да засилват икономическото забавяне в резултат на войната в Украйна.

image

Политиците са изправени пред предизвикателството да овладеят инфлацията, без да засилват икономическото забавяне в резултат на войната в Украйна.

Европейската централна банка в четвъртък потвърди намерението си да повиши лихвените проценти на заседанието си за политиката следващия месец и понижи прогнозите си за растеж.

След последното си заседание по паричната политика Управителният съвет обяви, че възнамерява да повиши основните си лихвени проценти с 25 базисни пункта на заседанието си през юли. ЕЦБ очаква по-нататъшно повишение на срещата през септември, но каза, че мащабът на това увеличение ще зависи от развиващата се траектория на средносрочните перспективи за инфлация.

Засега лихвените проценти по основните операции по рефинансиране, пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени съответно на 0,00%, 0,25% и -0,50%.

Годишната инфлация на потребителските цени в 19-членната еврозона достигна нов рекорден връх от 8,1% през май, но ЕЦБ в предишните си насоки посочи, че първо увеличение на лихвите ще дойде едва след официалния край на нейните нетни покупки на активи на 1 юли .

Пазарите с нетърпение очакваха срещата в Амстердам в четвъртък, първата на Управителния съвет извън Франкфурт от началото на пандемията на коронавирус, за признаци колко агресивна ще трябва да бъде промяната в лихвените проценти през следващите месеци.

 

Политиците са изправени пред предизвикателството да овладеят инфлацията, без да засилват икономическото забавяне в резултат на войната в Украйна и свързаните с тях санкции и ембарго, наложени между Европейския съюз и Русия, които преди това бяха ключов източник на внос на енергия за блока. Икономистите са разкъсани дали да очакват повишения от 25 базисни пункта или 50 базисни точки на срещите през юли и септември, като се очаква ЕЦБ да излезе от територията на отрицателния лихвен процент до края на септември от текущото си историческо дъно от -0,5% .

Еврото първоначално се оттегли след решението, преди да се възстанови до 0,5% печалба спрямо долара до средата на следобеда. Забавен растеж, по-висока инфлация ЕЦБ също така понижи прогнозите си за растеж и преразгледа нагоре прогнозите си за инфлация. Сега се очаква годишната инфлация да достигне 6,8% през 2022 г., като спадне до 3,5% през 2023 г. и 2,1% през 2024 г. Това бележи значително увеличение спрямо прогнозите за март от 5,1% през 2022 г., 2,1% през 2023 г. и 1,24% през 2023 г.

Прогнозите за растеж бяха ревизирани значително до 2,8% през 2022 г. и 2,1% през 2023 г. и леко ревизирани до 2,1% през 2024 г. Това се сравнява с прогнозите на срещата на ЕЦБ през март от 3,7% през 2022 г., 2,8% през 2063 г. и през 2023 г. 2024 г. 

Управителният съвет също така заяви, че е готов да коригира всички свои политически инструменти, за да гарантира, че инфлацията се стабилизира към целта си от 2% в средносрочен план. 

Още новини от Икономика