Инфлацията в САЩ се e повишила с 8,6% през май

Данните от доклада разсеяха надеждите, че инфлацията може да е достигнала връх и засилва опасенията, че икономиката на САЩ е близо до рецесия. 

image

Данните от доклада разсеяха надеждите, че инфлацията може да е достигнала връх и засилва опасенията, че икономиката на САЩ е близо до рецесия. 

Инфлацията се ускори допълнително през май, като цените се повишиха с 8,6% спрямо предходната година за най-бързото увеличение от декември 1981 г., съобщи Бюрото по трудова статистика в петък.

Индексът на потребителските цени, широкообхватна мярка за цените на стоките и услугите, нарасна дори повече от оценката на Dow Jones от 8,3%. С изключение на променливите цени на храните и енергията, така нареченият основен CPI се повиши с 6%, малко по-високо от оценката от 5,9%.

На месечна база основният CPI се повиши с 1%, докато основният се повиши с 0,6%, в сравнение със съответните оценки от 0,7% и 0,5%.

Цените на енергията като цяло се повишиха с 3,9% спрямо предходния месец, което доведе до годишна печалба до 34,6%. В рамките на категорията мазутът отчете 16,9% месечна печалба, изтласквайки 12-месечния скок до 106,7%. Тези ескалиращи цени означаваха, че работниците са направили още едно намаление на заплатите през месеца. Реалните заплати, като се отчита инфлацията, са паднали с 0,6% през април, въпреки че средните почасови заплати са се повишили с 0,3%, според отделно съобщение на BLS. На 12-месечна база реалните средни почасови доходи са намалели с 3%.

Пазарите реагираха негативно на доклада, като фючърсите на акции показаха рязко по-ниско отваряне на Уолстрийт, а доходността на държавните облигации се повиши.

Някои от най-големите увеличения са при самолетните билети (с 12,6% повече на месеца), употребяваните автомобили и камиони (1,8%) и млечните продукти (2,9%). Разходите за превозни средства се смятаха за водеща причина за скока на инфлацията и спадаха през последните три месеца, така че увеличението е потенциално зловещ знак, тъй като цените на употребяваните превозни средства вече са нараснали с 16,1% през последната година. Цените на новите превозни средства се повишиха с 1% през май.

С нарастването на лихвения процент със 75 базисни пункта, което вече е заложено, пазарите очакват Фед да продължи да затяга политиката си през годината и вероятно през 2023 г. Референтният процент на краткосрочните заеми на централната банка в момента е закотвен около 0,75% -1% и е се очаква да нарасне до 2,75%-3% до края на годината, според оценките на CME Group.

Служители на администрацията приписват по-голямата част от вината за нарастването на проблемите във веригата на доставки, свързани с пандемията Covid, дисбалансите, създадени от прекомерното търсене на стоки спрямо услугите, и руската атака срещу Украйна.

Въпреки това, той и министърът на финансите Джанет Йелън подчертаха, че голяма част от отговорността за намаляване на инфлацията принадлежи на Фед. Администрацията до голяма степен отрече, че трилионите долари, насочени към помощта за Covid, са изиграли основна роля.

Предстои да видим колко централната банка ще трябва да повиши лихвите. Бившият министър на финансите Лари Съмърс наскоро публикува бяла книга с екип от други икономисти, която предполага, че Фед ще трябва да отиде по-далеч, отколкото мнозина очакват. Документът твърди, че сегашното затруднение с инфлацията е по-близо до ситуацията от 80-те години на миналия век, отколкото изглежда поради разликите в начините, по които CPI се изчислява тогава и сега.

Още новини от Икономика