Цените на жилищата в САЩ сa сe покачили с 18,4%

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщи, че продажбите на жилища са нараснали за трети пореден месец.

image

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщи, че продажбите на жилища са нараснали за трети пореден месец.

 

Цените на жилищата в САЩ отбелязаха пореден ръст, тъй като пазарът на жилища продължава да се разраства в резултат на миналогодишната рецесия с коронавирус.

Индексът на цените на жилищата в 20-те градове на S&P CoreLogic Case-Shiller, публикуван във вторник, се покачи с 18,4% през октомври спрямо година по-рано. Повишението отбеляза леко забавяне от 19,1% годишно увеличение през септември, но беше почти в съответствие с очакваното от икономистите.

Всичките 20 града отчитат двуцифрени годишни печалби. Най-горещите пазари бяха Финикс (32,3%), Тампа (28,1%) и Маями (25,7%). Минеаполис и Чикаго отчитат най-малки увеличения - по 11,5%.

Пазарът на жилища беше силен благодарение на ниските лихви по ипотеките, ограниченото предлагане на жилища на пазара и задържаното търсене от страна на потребителите, блокирани миналата година от пандемията. Много американци, уморени да бъдат затворени у дома по време на пандемията, се стремят да обменят от апартаменти в домове или в по-големи къщи.

Остава неясно дали тази промяна е постоянна или е отклонение, каза Крейг Лазара, управляващ директор в S&P Dow Jones Indices.

Миналата седмица лихвите по ипотечните кредити паднаха - до 3,05% за референтния 30-годишен, фиксиран лихвен процент и 2,66% за 15-годишния жилищен заем с фиксирана лихва. Постоянно ниските лихви сигнализират, че кредитните пазари изглеждат по-загрижени за новия вариант на Covid-19. Омикрон е и главната причина, потискаща икономическия растеж, отколкото най-високите нива на инфлация от близо 40 години.

 

Още новини от Имоти