Очакванията за продажбите на жилища намаляват драстично

Лихвените проценти по ипотечните кредити започват да оказват влияние върху пазара на жилища.

image

Лихвените проценти по ипотечните кредити започват да оказват влияние върху пазара на жилища.

Повишаващите се лихвени проценти по ипотечните кредити започват да оказват влияние върху строителите на жилища в страната, които са по-загрижени за достъпността, които се насочват към изключително важния пролетен пазар на жилища, тъй като лихвите по ипотечните кредити нарастват.

Очакванията за продажбите за следващите шест месеца намаляха с 10 пункта до 70, според индекса на Националната асоциация на строителите на жилища/Wells Fargo на пазара на жилища. Индексът не вижда често толкова големи месечни движения. Мнението на строителите за текущите условия за продажби падна с 3 пункта до 86.

Като цяло настроенията на строителите на пазара за еднофамилни къщи спаднаха с 2 пункта до 79 през март. Прочетеното от февруари също беше ревизирано по-ниско. Миналия март той беше 82.

Това е четвъртият пореден месечен спад и първият път, когато индексът падна под 80 от миналия септември, когато се разпространяваше делта вариантът на Covid-19. Всичко над 50 се счита за положително настроение.

Строителите отдавна цитират ограниченията в предлагането на строителни материали и нарастващите разходи за строителство като насрещни ветрове, но сега очакванията за по-високи лихвени проценти ги удрят по-силно. Средната лихва по 30-годишната ипотека с фиксиран лихвен процент вече е с цял процент по-висока от преди година и продължава да нараства. Тази промяна може да се види в един от трите компонента на индекса.

Регионално, на тримесечни пълзящи средни, настроенията в североизточната част намаляха със 7 пункта до 69. В Средния запад спаднаха с 1 пункт до 72, а в Юга паднаха с 3 пункта до 83. Западът беше единственият регион, който отбеляза печалба, ръст от 1 точка до 90.

Още новини от Имоти