Търсенето на ипотечни кредити в САЩ падна до най-ниското ниво от 22 години

Ипотечните лихви отново се повишават след кратък спад през май.

image

Ипотечните лихви отново се повишават след кратък спад през май.

Общият обем на заявленията за ипотечни кредити е спаднал с 6,5% миналата седмица в сравнение с предходната седмица, според сезонно коригирания индекс на Асоциацията на ипотечните банкери. Търсенето достигна най-ниското ниво от 22 години.

Средният договорен лихвен процент за 30-годишни ипотеки с фиксиран лихвен процент със съответстващи салда по заеми ($647 200 или по-малко) се увеличи до 5,40% от 5,33%, като точките се покачват до 0,60 от 0,51 (включително таксата за отпускане) за заеми с 20% намаление плащане.

Търсенето на рефинансиране, което е най-чувствително към седмичните промени в лихвите, падна с още 6% за седмицата и беше със 75% по-ниско в сравнение със същата седмица преди една година. По-голямата част от притежателите на ипотека вече имат лихви, значително по-ниски от сегашните, и дори тези, които биха искали да спечелят пари от домовете си, избират втори ипотеки, вместо да рефинансират първите си запори.

Заявленията за ипотека за закупуване на жилище спаднаха със 7% за седмицата и бяха с 21% по-ниски в сравнение със същата седмица преди една година.

„Пазарът на покупка страда от постоянно ниски жилищни наличности и скока на лихвите по ипотеките през последните два месеца. Тези влошаващи се предизвикателства при достъпността са особено трудни за бъдещите купувачи за първи път“, отбеляза Джоел Кан, икономист от MBA.  

 

Още новини от Имоти