Петролният гигант Shell отчeтe най-високата си тримесечна печалба от 2008 г.

Компанията също така обяви планове да увеличи дивидента си с около 4% до $0,25 на акция за първото тримесечие.

image

Компанията също така обяви планове да увеличи дивидента си с около 4% до $0,25 на акция за първото тримесечие.

Петролният гигант Shell в четвъртък отчете най-високата си тримесечна печалба от 2008 г. насам заради покачващите се цени на суровините, подхранвайки призивите за еднократен непредвиден данък за петролните и газови компании, за да помогне на домакинствата в Обединеното кралство с нарастващите сметки за енергия.

Shell отчете коригирана печалба от 9,1 милиарда долара за трите месеца до края на март, в съответствие с очакванията на анализатори, анкетирани от Refinitiv. Това е в сравнение с 3,2 милиарда долара за същия период година по-рано и 6,4 милиарда долара за четвъртото тримесечие на 2021 г.

Компанията също така обяви планове да увеличи дивидента си с около 4% до $0,25 на акция за първото тримесечие.

От програмата за обратно изкупуване на акции на компанията за 8,5 милиарда долара, обявена за първата половина на годината, Shell каза, че 4 милиарда долара са завършени до момента. Очаква се останалите 4,5 милиарда долара обратно изкупуване на акции да бъдат завършени преди обявяването на печалбите за второто тримесечие.

Акциите на компанията поскъпнаха с 3% в четвъртък сутринта. Резултатите на Shell отразяват огромните печалби, наблюдавани в петролната и газовата индустрия, въпреки че много енергийни компании понасят скъпо отписване от напускането на Русия.

Съперникът на Обединеното кралство BP във вторник обяви планове за стимулиране на обратното изкупуване на акции, след като нетната печалба за първото тримесечие скочи до най-високото си ниво от повече от десетилетие. Френската TotalEnergies, норвежката Equinor и американските петролни гиганти Chevron и Exxon Mobil също отчетоха силни печалби за първото тримесечие от покачващите се цени на суровините.

Shell потвърди, че е взела 3,9 милиарда долара разходи след облагане с данъци през първото тримесечие в резултат на излизането си от Русия. Компанията по-рано предупреди, че може да отпише между 4 и 5 милиарда долара стойността на активите си след изтегляне от страната. Фирмата заяви, че тези такси не се очаква да повлияят на коригираните печалби.

Shell отчете рязко покачване на печалбата през цялата година през 2021 г., заради възстановяването на цените на петрола и газа.

Още новини от Компании