Пазарната капитализация на Twitter спадна до 9 милиарда долара

Акциите на Twitter паднаха до около $46, доста под покупната цена на Илон Мъск от $54,20.

image

Акциите на Twitter паднаха до около $46, доста под покупната цена на Илон Мъск от $54,20.

Докато Илон Мъск преследва собствеността върху Twitter, акциите на компанията за социални медии падат, което предполага известна загриженост сред инвеститорите, че сделката няма да стигне до финала.

Twitter се понижи с близо 13%, откакто достигна своя връх за годината в края на април. Към затварянето на пазара в четвъртък акциите се търгуваха на 45,08 долара, доста под 54,20 долара, които Мъск се съгласи да плати на 27 април. Разликата представлява над 9 милиарда долара пазарна стойност.

Въпреки че бордът на Twitter одобри покупката, все още може да отнеме месеци, за да приключи сделката и няма гаранция, че ще стане. Мъск ще трябва да плати такса от 1 милиард долара, ако реши да си тръгне. Изпълнителният директор на Tesla струва повече от 220 милиарда долара.

Преди Мъск да направи офертата си да купи напълно Twitter, той не успя да разкрие повече от 9% дял в компанията в рамките на задължителния 10-дневен прозорец на SEC.

Информацията съобщава, че Федералната търговска комисия проучва момента на разкриването на Мъск. По-късно Bloomberg каза, че Федералната търговска комисия /FTC/ преразглежда отделно самото придобиване, въпреки че много експерти не очакват сделката да предизвика опасения за антитръстовите правила.

FTC не разкрива текущи разследвания, а говорител на FTC отказа да коментира.

От една страна, акциите на Twitter биха били оценени само в $20, ако остават публична компания. Второ, регулаторните проблеми хвърлят сянка върху сделката. Трето, финансирането от Мъск на придобиването, отчасти чрез използване на акциите му на Tesla, представлява по-голям риск и несигурност.

Още новини от Компании