Apple стартира услугата ''Apple Pay Later''

Услугата ще позволи на потребителите да плащат на четири равни вноски месечно без лихва.

image

Услугата ще позволи на потребителите да плащат на четири равни вноски месечно без лихва.

Преместването на Apple в претъпканото пространство „купувай сега, плащай по-късно“ повиши залозите за финтех компаниите, които са пионер в тази тенденция.

Производителят на iPhone обяви плановете си да пусне свои собствени заеми за „плащане по-късно“ в понеделник, разширявайки набора от продукти за финансови услуги, които вече включват мобилни плащания и кредитни карти. Наречена Apple Pay Later, услугата ще позволи на потребителите да плащат за неща на четири равни вноски, плащани месечно без лихва.

Това поставя BNPL играчи като PayPal, Affirm и Klarna в неудобно място. Страхът е, че Apple, компания на стойност 2 трилиона долара и вторият по големина производител на смартфони в света, може да отвлече клиентите от подобни услуги. Акциите на Affirm поевтиняха със 17% досега тази седмица по новините.

Пазарът на BNPL вече показва признаци на проблеми. Миналия месец Klarna съкрати 10% от световната работна сила, обвинявайки войната в Украйна и опасенията от рецесия.

Троен удар от нарастващата инфлация, по-високите лихвени проценти и забавянето на икономическия растеж поставиха бъдещето на индустрията под съмнение. Увеличаването на разходите по заеми вече направи дълга по-скъп за някои BNPL фирми.

Apple заяви, че ще се справи с кредитирането и кредитните проверки за Apple Pay по-късно чрез вътрешно дъщерно дружество, изваждайки Goldman Sachs - който преди това е работил с фирмата по кредитната си карта - от уравнението. Този ход е значителна стъпка, която ще даде на Apple много по-голяма роля във финансовите услуги, отколкото играе в момента.

Кен Сердънс, главен търговски директор на холандската компания за плащания Mollie, каза, че функцията за BNPL на Apple „повдига летвата“ за финтех компаниите, работещи на пазара. Mollie предлага заеми на вноски чрез партньорство с друга финтех фирма in3.

Въпреки това Джеймс Алъм, старши вицепрезидент на Европа в разплащателната фирма Payoneer, каза, че има достатъчно място на пазара за различни различни компании, които да се конкурират.

Още новини от Компании