Център за творческо обучение с принос при награждаването на Община Пловдив за успешна дигитализация в образованието

Общината се нареди сред топ 50 на умните градове в света с иновации в образованието.

image

Общината се нареди сред топ 50 на умните градове в света с иновации в образованието.

Образователната организация Център за творческо обучение допринесе за награждаването на Община Пловдив с престижната американска награда „Smart 50 Awards 2021". Благодарение на дългогодишната им съвместна работа, Пловдив се нареди сред петдесетте най-умни градове с иновации в образованието в световен мащаб и получи поредно признание за успешна дигитализация в тази ключова за обществото област.

“С Община Пловдив работим усилено от 2016 г. насам и е радващо, че усилията, които положи нейният екип, както и този на самите училища в града, са оценени толкова високо в международен план. През годините стартирахме внедряването на облачната платформа Google Workspace в 52 пловдивски училища, обучихме над 500 учители в града, от тях над 150 са сертифицирани по международни програми на Google, което е най-големият брой в България и поставихме началото на първите паралелки, работещи по иновативния модел 1:1. В града е и първото Google референтно училище - Езикова гимназия “Иван Вазов”. Настоящото отличие е голямо признание за усилията и съвместната ни работа” - посочва Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение.

В паралелките, работещи по модела „1:1" всеки ученик и учител разполага с  персонален лаптоп, адаптиран за образователни нужди. На практика в класовете няма учебници и тетрадки и целият учебен процес - материали, работата в клас, домашни, групова работа и други, се осъществяват в защитена среда във виртуалното пространство. Към момента проектът „1:1" обхваща 21 класа в 9 училища като на есен се очаква паралелките да са вече над 60 в повече от 15 училища.

Наградата Smart 50 се връчва от организациите Smart Cities Connect, Smart Cities Connect Foundation и US Ignite всяка година, отличавайки петдесетте най-иновативни и трансформиращи местните общности проекти в света. Община Пловдив е отличена за внедряването на облачните технологии и на метода 1:1 в общинските училища на нейна територия.

Признанието за Центъра за творческо обучение и Община Пловдив идва и за прилагането на т.нар.  "проектно-базирано обучение". То е широко застъпено в пловдивските училища, благодарение на дългогодишната им работа с облачни платформи и вече дигитализирания образователен процес.

Още новини от Общество