Nova Innovation разработва първата европейска монтажна линия за масово производство на приливни турбини

Проектът VOLT бележи важен етап в комерсиализирането на сектора.

image

Проектът VOLT бележи важен етап в комерсиализирането на сектора.

Бизнесът с приливна енергия Nova Innovation заяви, че е в състояние да продължи напред с проект, насочен към увеличаване на производството на приливни турбини, след като получи финансиране от шотландското правителство.

Увеличаването на финансирането от 2 милиона британски лири (2,78 милиона долара), обявено в четвъртък, ще бъде използвано за подпомагане на проекта за обемно производство и логистика за приливна енергия, известен също като VOLT.

VOLT ще „разработи първата европейска монтажна линия за масово производство на приливни турбини“, според Nova, а също така „ще изпробва иновативни техники и инструменти за изпращане, внедряване и наблюдение на турбини по целия свят“.

Проектът също така ще проучи как може да се подобри производителността на турбините и ще се съсредоточи върху логистиката, свързана с масовото производство, наред с други неща.

Мащабът на внедрените технологии и системи може да бъде значителен. Nova Innovation, например, е инсталирала редица турбини във води край Шетланд, архипелаг северно от континентална Шотландия. Когато върхът на остриетата им е вертикален, височината от основата им достига малко под 14 метра.

Новините идват малко повече от седмица, след като друга компания, Orbital Marine Power, заяви, че нейната O2 турбина е започнала производство на електроенергия, свързана към мрежата в Европейския морски енергиен център в Оркни, друг архипелаг северно от шотландския континент.

2-мегаватният O2, наречен „най-мощната приливна турбина в света“, тежи 680 метрични тона и е дълъг 74 метра.

Майкъл Матесън, секретар на кабинета на шотландското правителство за нетната мрежа, енергетиката и транспорта, заяви, че проектът VOLT бележи „важен етап в комерсиализирането на сектора“.

„С нашите изобилни природни ресурси и опит, Шотландия е в идеалното положение да използва огромния глобален пазар за морска енергия, като същевременно помага за постигане на нулева икономика както тук, така и по целия свят“, каза той в изявление в четвъртък. Финансирането ще бъде доставено чрез Scottish Enterprise, агенцията за икономическо развитие на страната.

С мили от бреговата линия, Великобритания като цяло е дом на редица проекти, свързани с морската енергия.

През април беше обявено, че едногодишен изследователски проект, фокусиран върху потенциала на приливни, вълнови и плаващи вятърни технологии, е получил подкрепа от Marine-i, програма, насочена към иновации в области като морската енергия.

Проектът ще се основава на островите Сили, архипелаг, разположен край югозападното крайбрежие на Англия, и ръководен от Isles of Scilly Community Venture, Planet A Energy и Waves4Power.

Има и потенциал, когато става въпрос за реки. Още през март Администрацията на пристанището на Лондон даде началото на изпитанията на технологията за приливна енергия на участък от река Темза, ход, който в крайна сметка може да помогне за декарбонизиране на операции, свързани с реката.

Докато интересът към морския енергиен сектор изглежда нараства, сегашният му отпечатък остава малък.

Данните от Ocean Energy Europe показват, че през миналата година в Европа са добавени само 260 киловата мощност на приливни потоци, докато са инсталирани само 200 kW вълнова енергия.

За разлика от това, през 2020 г. в Европа са инсталирани 14,7 гигавата вятърни енергийни мощности, според организацията на индустрията WindEurope.

Още новини от Предприемач