Съветът на Уорън Бъфет за забогатяване

Още през 1999 г. Уорън Бъфет сподели съвет за забогатяване, който се прилага и до днес.

image

Още през 1999 г. Уорън Бъфет сподели съвет за забогатяване, който се прилага и до днес.

Ако искате да сте толкова богати като Уорън Бъфет, не чакайте, а започвайте да действате. Това е съветът, който инвестиционният титан сподели през 1999 г. на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway, когато го попитаха как да спечели 30 милиарда долара, което беше приблизително неговата нетна стойност по това време.

Тогавашният 68-годишен Бъфет - чието състояние впоследствие нарасна до над 100 милиарда долара - заяви, че сложната лихва е най-добрият приятел на инвеститора и сравнява изграждането на богатство чрез лихви с търкалянето на снежна топка по хълма.

"Започнете рано", каза Бъфет. „Започнах да изграждам тази малка снежна топка на върха на много дълъг хълм. Номерът да имаш много дълъг хълм е или да започнеш много млад, или да доживееш до много стар"

Оракулът от Омаха заяви, че ако завършва колеж през 1999 г. и има 10 000 долара за инвестиране, ще бъде стратегически по отношение на избора къде да постави парите си.

„Вероятно бих се съсредоточил върху по-малки компании, защото щях да работя с по-малки суми и има по-голям шанс нещо да се пренебрегне на тази сцена“, обясни Бъфет, казвайки, че ще започне да разглежда компаниите по азбучен ред и ще си проправи път оттам.

Инвеститорите, обясни Бъфет, трябва да се оправят сами и да разчитат на собствените си знания и интуиция, когато търсят обещаващи бизнеси, в които да инвестират. Той добави, че интелигентните инвеститори биха направили най-добре „да научат какво знаете и какво не“ и да действат „много енергично“, когато видят нещо, което смятат за добра възможност.

„Не можете да се оглеждате за хората, които да се съгласят с вас“, каза Бъфет, влагайки пари в инвестиция. „Не можете да се оглеждате, за да могат хората дори да знаят за какво говорите.“

Въпреки това, Бъфет също е твърд поддръжник на индексните фондове, които държат всяка акция в индекс, което ги прави автоматично диверсифицирани. За да натрупат богатство, инвеститорите трябва „последователно да купуват индексен фонд на ниски разходи S&P 500“, каза Бъфет през 2017г. 

Все пак Бъфет каза, че стремежът да спечели 30 милиарда долара е излишен, а наскоро каза, че размерът на състоянието му е „неразбираем“.

„Парите правят много малка разлика след умерено ниво“, каза той.

Той продължи: „Ако ме помолите да изтъргувам много значителен процент от нетната си стойност, или за някои допълнителни години от живота си, или за да мога да правя през тези години това, което искам да направя, бих го направил за секунда. ”

Още новини от Съвети