Как да намалите данъците на инвестициите си?

Може да Ви звучи странно, но губещите сделки могат да Ви помогнат в това начинание.

image

Може да Ви звучи странно, но губещите сделки могат да Ви помогнат в това начинание.

Когато стане въпрос за спестяване на пари от данъци, повечето хора наострят уши в очакване на интересно легално предложение и инвеститорите далеч не са изключение, напротив.

Както повечето дейности в нашия живот, свързани с финанси и печалбите от инвестиции в акции или други активи се облагат с данъци. Но може ли да намалите техния размер? Може да Ви звучи странно, но губещите сделки могат да Ви помогнат в това начинание. Вижте как!

В тази статия ще разберете:

  • Какво е намаляване данъци на инвестиции чрез загуби?
  • Как работи намаляването на данъци чрез загуби?
  • Кои инвестиции да продадете, за да намалите данъците си?
  • За какво да внимавате при намаляване на данъци чрез загуби?
  • Намаляване на загубите от данъци и Коледно рали

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е намаляване на данъци на инвестиции чрез загуби?
Може да Ви звучи доста странно, но инвестиция, която е загубила от стойността си също може да бъде добра или поне не толкова лоша. Тези на пръв поглед лоши инвестиции, които са неизбежна част от инвестирането, могат да имат и светла страна, когато става въпрос за намаляване на данъци.

Нека първоначално да направим едно уточнение:

  • Капиталовите печалби са печалбите, които реализирате, когато продадете инвестиция за повече, отколкото сте платили за нея
  • Kапиталовите загуби са загубите, които реализирате, когато продадете инвестиция за по-малко, отколкото сте платили за нея
*Намаляване на данъци чрез загуби от инвестиции (англ. tax-loss harvesting) е подход, при който даден инвеститор затваря губещи сделки на фондовите пазари (най-често в края на годината), за да намали капиталовите си печалби през годината и съответно да понижи размера на данъците, които трябва да плати.

Този подход най-често се използва с цел намаляване на печалбите натрупани от сделки през годината, за да се свали и размера на дължимия данък. На някои места по света краткосрочните капиталови печалби дори се облагат с по-висока данъчна ставка, отколкото дългосрочните.

Как работи намаляването на данъци чрез загуби?
Затваряне на губещи позиции с цел намаляване на данъци обикновено се прави в края на годината, но може да се случи и по време на цялата календарна година.

Реалното погледнато намаляването на данъци чрез загуби се състои от:

  • Продаване инвестиции, които в момента са губещи
  • Замяната им с подобни инвестиции (през следващата година)
  • Компенсиране на част или целите капиталови печалби през годината, което намалява дължимите от Вас данъци.

Ето един пример, с който можете да видите нагледно как работи намаляването на данъци със затварянето на позиции на загуба:

За много инвеститори намаляването на данъци чрез загуби е ключов инструмент при понижаване на дължимите такси. Тази стратегия може да Ви помогне по два начина:

  • Загубите могат да бъдат използвани за компенсиране на печалби от инвестиции
  • Загубите могат да компенсират части от обикновените доходи, намалявайки данъците ако са по-големи от печалбите (това зависи от данъчното законодателство).

Следователно, реализирането на капиталова загуба може да бъде ефективно дори ако не сте реализирали капиталови печалби през годината, ако в страната, която се намирате има разпоредби за приспадане на загуби от инвестиции от облагаемия доход.

Добре е да се допитате до услугите на специалист в тази област преди да прибегнете към плащане на данъци.

Кои инвестиции да продадете, за да намалите данъците?
Когато търсите активи, кандидати за продажба с цел намаляване на данъците, помислете за инвестиции, които:

  • Вече не отговарят на Вашата инвестиционна стратегия.
  • Имат слаби перспективи за бъдещ растеж.
  • Могат лесно да бъдат заменени от същите или други активи, които да изпълняват подобна роля във Вашия портфейл.

Активите, които отговарят на трите условия и към момента са губещи ще бъдат перфектните кандидати за намаляване на данъците със загуби.

Все пак не изоставайте инвестиционните си цели. Запомнете тази поговорка: "Не позволявайте на данъчната опашка да размаха инвестиционното куче."

Ако решите да намалите своите данъци чрез загуби не забравяйте, че спестяването на данъци не трябва да подкопава Вашите инвестиционни цели. В крайна сметка балансираната стратегия и честото ребалансиране ще помогнат инвестициите Ви в съответствие с Вашите цели, толерантност към риск и инвестиционен хоризонт.

За какво да внимавате?
След като сте решили кои инвестиции да продадете, за да реализирате загуби, ще трябва да определите какви нови активи да купите, за да ги заместите.

Важно е да запомните, че някои страни като САЩ се противопоставят на намаляването на данъци от инвестиции чрез затваряне на загуби. Например ако в рамките на следващите 30 дни закупите същия или подобен актив на този, който сте затворили, реализираната загуба няма да се отчете при данъците Ви

Един от начините за намаляване на данъците е при продажба на акции да закупите дялове в компания, която оперира в същата индустрия или пък борсово търгуван фонд, който е насочен в тази индустрия.

Заключение
Най-добрият начин да увеличите максимално данъчната ефективност на своето портфолио е да включите стратегия за намаляване на данъците на инвестициите. Професионалните портфолио мениджъри, които се специализират в тази област, дори изграждат портфейли, като имат предвид своята данъчна стратегия.

Прилагането на стратегия за намаляване на данъци чрез загуби е толкова популярно, че може да има ефект върху цените на активите. Смята се, че една от причините за сезонни феномени като Коледното рали и Януарския ефект е именно намаляването на данъци чрез загуби.

Така, трейдърите и инвеститорите, които практикуват намаляване на данъците чрез загуби може да се възползват не само от по-ниските такси, но и от потенциално поскъпване на акциите в началото на новата година.

 

Източник:https://fxtrading.bg/namalivane-na-danaci/

Още новини от Съвети