Роботите за доставка на храна - безопасно решение по време на пандемия

Няма по-подходящо време да се даде старт на това начинание, тъй като милиони по целия свят останаха у дома си заради карантината и бяха призовани да избягват ненужния контакт с външния свят.

image

Няма по-подходящо време да се даде старт на това начинание, тъй като милиони по целия свят останаха у дома си заради карантината и бяха призовани да избягват ненужния контакт с външния свят.

(dpa) - Той се движи наоколо, като някакъв извънгабаритен автомобил с дистанционно управление, проправяйки си път по градските настилки от кухните на ресторантите до гладните клиенти.

Малкият робот на шест колела, създаден от технологичната компания Starship в момента се изпробва в няколко града като начин за доставяне на храна от магазини и ресторанти до клиентите у дома.

Не би могло да има по-подходящо време да се даде старт на това начинание, тъй като милиони по целия свят останаха у дома си заради карантината и бяха призовани да избягват ненужния контакт с външния свят.

Всъщност първите клиенти в Германия, които получиха доставка от този робот тази седмица, се съгласиха, че това е разумна алтернатива в момент като този.

„Ако сте принудени да работите от вкъщи, това е нещо страхотно“, казва клиентът Леони Геркенс, който е сред тези, които са го виждали в действие тази седмица в Хамбург.

Тези триосни превозни средства могат да носят товар до 10 килограма. Въпреки това е способен да развива максимална скорост от 6 км / ч, което означава, че пицата вероятно ще бъде студена, докато пристигне до другата част на града.

Това обаче не е притеснително за супермаркетите, като например магазина за био храни Bio.lose в Хамбург, който сред първите изпробвали услугата.

Нещо повече - роботът е достатъчно умен, за да открие препятствиятa по пътя си. „Нашите роботи са оборудвани със сензори и камери и имат GPS и радари на борда“, казва координаторът на мисията Ян Вермум.

Малкият робот вече беше забелязан в Хамбург и други градове по света през последните години, но това е първият път, когато на робота възлага задача сам да се справи с пътуването, без да бъде придружаван от пазач.

За клиентите процесът е познат като услуга за доставка на храна, тъй като поръчките се правят чрез приложение на мобилен телефон или таблет, а роботът се пявява на дадено място малко по-късно.

"Ние доставяме всичко: плодове, зеленчуци, пица, суши - каквото и да си поръчат хората", каза Werum.

Всеки, който се тревожи, че доставката му може да бъде открадната от гладни крадци, може да бъде сигурен: Стоките са безопасно заключени в товарното отделение на робота.

Нещо повече, всеки крадец ще бъде хванат на камера и ще задейства алармен звук и известие в централния офис, от където роботът се контролира дистанционно.

Още новини от Стартиране на бизнес