Само регистрирани търговци ще могат да предлагат храни онлайн

Търговията с храни от разстояние за пръв път се регламентира в новия Закон за храните, който влезе в сила на 09 юни тази година.

image

Търговията с храни от разстояние за пръв път се регламентира в новия Закон за храните, който влезе в сила на 09 юни тази година.

Само бизнес оператори или доставчици на услуги, регистрирани по реда на Закона за храните ще могат да предлагат храни от разстояние. Това предвижда Проект на Наредба за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние, публикуван за обществено обсъждане. Тя ще гарантира проследимостта и безопасността на храните, търгувани от разстояние, както и предоставянето на информация за потребителите. Търговията с храни от разстояние за пръв път се регламентира в новия Закон за храните, който влезе в сила на 09 юни тази година.

Предвижда се търговията с храни от разстояние да се осъществява след задължителна регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните по местонахождението на обекта или на централата на средството за комуникация от разстояние, по реда на Закона за храните.

Предлагането на храни от разстояние се извършва по различни канали като: интернет страница, социална медия, телефонен номер, пощенски адрес, електронна поща и др. Може да се достави храна до местожителството на потребителя, чрез собствен транспорт или договорен транспорт. За транспортиране на храни, предлагани от разстояние, могат да се използват превозни средства, които отговарят на хигиенните изисквания и са идентифицирани, с цел осигуряване на проследимост.

Официалният контрол при търговия с храни от разстояние ще се извършва от Българската агенция по безопасност на храните. Изискванията на наредбата се прилагат за всички храни, с изключение на бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води.

Още новини от Стартиране на бизнес