Как войната между Русия и Украйна може да засегне търговията на Китай

Войната може да доведе до по-голямо забавяне на световната икономика.

image

Войната може да доведе до по-голямо забавяне на световната икономика.

Търговският излишък на азиатския производствен гигант може да намалее до 238 милиарда долара тази година - около 35% от историческите 676 милиарда долара, постигнати миналата година, според оценки на ANZ Research.

„Войната в Украйна скоро ще започне да натежава върху нетната търговия поради по-слабото външно търсене и по-високата сметка за внос“, каза Джулиан Евънс-Причард, старши китайски икономист в изследователската фирма Capital Economics.

Войната може да доведе до по-голямо забавяне на световната икономика, особено в Европа, каза старшият китайски икономист от ANZ Research - Бети Уанг. Европейският съюз е вторият по големина търговски партньор на Китай, който представлява около 15% от общия износ на азиатската страна. Износът за ЕС скочи допълнително миналата година, съставлявайки 16% от 30% ръст на износа на Китай.

Недостигът на полупроводници вече беше сериозен, но войната на Русия в Украйна ще наруши допълнително веригите за доставки. ANZ Research заяви, че конфликтът е влошил глобалния недостиг на чипове, от който Китай силно разчита за своя електронен износ. Износът на електронни артикули допринесе със 17,1 процентни пункта за ръста на китайския износ от 30% през 2021 г., каза изследователската фирма.

Миналата седмица Лондонската метална борса спря търговията с никел, след като цените се удвоиха повече от два пъти след опасенията за прекъсване на доставките поради войната. Русия е третият по големина производител на никел в света. Никелът е ключова суровина в батериите за електрически превозни средства, а Китай е най-големият производител на електромобили в световен мащаб. Броят на електромобилите, които изнася за други страни, скочи 2,6 пъти до близо 500 000 миналата година – повече от която и да е друга страна в света, съобщи Nikkei миналата седмица.

Произведените в Китай електромобили представляват около 44% от електрическите превозни средства, произведени от 2010 до 2020 г., установи проучване.

Кризата в Украйна също доведе до нестабилни цени на петрола, които скочиха до рекордни нива миналата седмица, преди да паднат с повече от 20%. Това ще удари Китай, най-големият вносител на петрол в света. Китай внесе енергийни продукти на стойност 423 милиарда долара миналата година, казаха икономистите на сингапурската банка DBS Нейтън Чоу и Самуел Це. От тях 253 милиарда долара е суров петрол.

Икономистите твърдят, че номиналният БВП на Китай ще бъде намален с 0,8%, ако средните цени на петрола скочат от 71 долара за барел на 110 долара тази година.

Цените на петрола бяха нестабилни, падайки под 100 долара за барел по-рано тази седмица, след като миналата седмица достигнаха върхове от над 130 долара. В четвъртък те отново надхвърлиха $100, значително над нивото от $70 до $80, което се търгуваше в началото на годината.

Още новини от Свят