Войната между Русия и Украйна може да доведе до спад на производството на неон

Глобалната полупроводникова индустрия се готви за събитие като това от години.

image

Глобалната полупроводникова индустрия се готви за събитие като това от години.

Войната на Русия в Украйна може да доведе до спад на производството на неон, важен газ в модерното производство на полупроводници, до тревожно ниски нива в момент, когато светът вече се бори с недостиг на чипове.

Неонът е необходим за лазерите, които се използват в процес на производство на чипове, известен като литография, където машините изрязват шаблони върху малки парченца силиций, направени от Samsung, Intel и TSMC.

Повече от половината от неона в света се произвежда от няколко компании в Украйна, според Питър Ханбъри, анализатор по полупроводници в изследователската фирма Bain&Co. Тези компании включват базираната в Мариупол Ingas, както и Cryoin и Iceblick, които са базирани в Одеса.

Ingas и Cryoin прекратиха дейността си през последните седмици на фона на атаки от руски сили, според Ройтерс. Тъй като водещите в света украински фирми са прекратили дейността си, производството на неон сега ще падне от скала, докато конфликтът се проточва.

Според оценки на консултантската фирма Techcet, световното потребление на неон за производство на полупроводници достигна приблизително 540 метрични тона миналата година. Като се има предвид, че Украйна произвежда над половината от световния неон, цифрата може да падне под 270 метрични тона през 2022 г., ако националните производители на неон останат затворени.

Продължаващият глобален недостиг на чипове вече предизвика хаос във веригите за доставки и доведе до продължителни забавяния за продукти като нови автомобили и игрови конзоли като PlayStation 5. Потенциален глобален недостиг на неон сега заплашва да влоши нещата още повече.Той предприе важни стъпки, за да се опита да ограничи бъдещите рискове, свързани с доставките на неон след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

„След анексирането на Крим секторът на чиповете действаше, за да намали необходимостта от използване на неон в производствения процес“, каза Ханбъри. „В същото време бяха предприети стъпки за увеличаване на запасите от газ в две точки от веригата за доставки, така че както доставчиците на газ, така и производителите на полупроводници, обикновено вече разполагат с доставка от 3 до 12 месеца."

Нови доставчици извън Украйна и Русия също бяха въведени от производителите на полупроводници, добави Ханбъри.

Холандската фирма ASML, която произвежда изключително сложните литографски машини, използвани от чип гигантите, намали зависимостта си от неон, произведен от Украйна до приблизително 20% от предишните нива, добави Ханбъри.

Още новини от Свят